Sommelsdijk - De eerste column in 2020 van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. "...Dat op zich is al ontstellend om te lezen. De leeftijd van zich misdragende tokkies daalt met het jaar. Maar het kon nog triester..." Lees hieronder 'Beste wensen'.

Beste wensen

"Woensdagochtend. Headlines scannen van de landelijke en regionale kranten. Mijn aandacht wordt getrokken door een gebeurtenis in Utrecht: ‘De politie in Utrecht heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen aangehouden, waarvan 23 minderjarig. Volgens de politie moest de mobiele eenheid diverse keren ingrijpen. De 38 mensen werden aangehouden voor onder meer het verstoren van de openbare orde, vernielingen, openbare dronkenschap. Ook werd er met zwaar vuurwerk gegooid, waardoor een agent een gescheurd trommelvlies opliep.’ Dat op zich is al ontstellend om te lezen. De leeftijd van zich misdragende tokkies daalt met het jaar.

Maar het kon nog triester. Op iGOnl stond een bericht van onze eilandelijke politie. Het deed mijn onderkaak belanden op het bureaublad. In de nacht van afgelopen maandag op dinsdag waren zij in dienst en werden bij een zevenjarig jongetje geroepen “dat geheel alleen thuis was achtergelaten door zijn vader, omdat die feesten en drinken belangrijker vond als de zorg voor zijn zoontje". Daar bleef het niet bij. Toen de vader thuis kwam maakte hij ruzie, waardoor hij aangehouden werd. “Het jongetje is later overgedragen aan zijn moeder en vanwege de onveilige leefsituatie met betrekking tot zijn vader hebben wij Veilig Thuis in kennis gesteld". Wat maakt drank en onvolwassen gedrag toch een hoop kapot. Te triest voor woorden. En grote dank aan deze agenten die juist gehandeld hebben!

Soms denk ik wel eens dat tijdens de jaarwisseling het beste en het slechtste in de mens tegelijkertijd zichtbaar worden. We wensen elkaar het beste toe, maar even verderop vinden de meest vreselijke dingen plaats. Hulpverleners die bekogeld worden met zwaar vuurwerk, ambulances die gehinderd worden, stalen kraaienpoten die voor brandweerkazernes worden gestrooid ‘om uitrijden te voorkomen’, miljoenen uitgegeven aan zinloos geknal, slopen wat we kunnen en drinken tot we verzuipen. Het blijft verbijsterend om te constateren. De gevolgen worden zichtbaar op Nieuwjaarsdag. Letterlijk en figuurlijk. Op dit moment van schrijven is nog niet bekend wat de schade op ons eiland was, maar ik houd elk jaar opnieuw mijn hart vast. Iedere schade-euro is er één teveel.

Volgens directeur Littooij van de veiligheidsregio kende de jaarwisseling in de regio Rijnmond ‘geen grote incidenten’. Let vooral op de toevoeging ‘grote’. Er vonden wel 709 ‘brandweerincidenten’ plaats, 170 keer moest de ambulance uitrijden en er kwamen meer dan 1000 meldingen op de meldkamer binnen. “In ieder geval niet een traditie die we in stand moeten houden", aldus Littooij. Understatement van het jaar. Nu al. Je kunt als ordehandhavers en bestuur uit alle macht proberen om de samenleving leefbaar te houden, maar het probleem zit ten diepste in het mensenhart. Als dat ten goede verandert, verandert je kijk op de wereld en sta je daar geheel anders in.

Ondanks dit alles wens ik u het beste voor het komende jaar. Laten we er samen iets moois van maken, waaraan we straks met dankbaarheid terug kunnen denken!"

Lucas Hartong.