Sommelsdijk - De laatste column voor 2019 van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas: "Ik heb wel gelachen hoor, toen de Britten bij overgrote meerderheid conservatief stemden ... Ik moest opnieuw lachen toen ik las dat er in het noorden van ons land een windmolen is ingestort ... Er ging nog meer gelach door ons huis, toen bekend werd dat Trump inmiddels van 52% van de Amerikanen goedkeuring krijgt...." Lees hieronder de hele column 'Een klein deel'.

Een klein deel

Ik heb wel gelachen hoor, toen afgelopen week de Britten bij overgrote (zelfs: absolute) meerderheid conservatief stemden en daarmee duidelijk aangaven dat ze nu echt zo snel mogelijk uit die vermaledijde EU willen. Allerlei deftige –vooral papieren- media hadden vooraf aangegeven dat het nog wel eens een nek-aan-nek-race zou kunnen gaan worden tussen de conservatieven en socialisten, maar dat bleek nepnieuws. Zoals zoveel de laatste tijd nepnieuws is. Neem nou die Greta Thunberg. Ze zette een foto op twitter, waarbij ze aangaf op de grond in ‘een overvolle Duitse trein’ te zitten. Naast haar een stapel koffers. De Deutsche Bahn kwam met een aanvullend bericht. ‘Fijn dat je met ons reisde, maar had ook even aangegeven hoe prettig het was dat we je met alle égards in de eerste klasse ontvingen’. Busted, dame, met je grote PR-apparaat!

Ik moest opnieuw lachen toen ik las dat er in het noorden van ons land een windmolen is ingestort, bovenop een naastliggende landweg. Gelukkig maar dat er op dat moment niemand langskwam, want zelfs je trekker was op z’n minst stevig beschadigd geraakt. Waarom was die windmolen omgekukeld? Omdat er teveel wind stond! Je verzint het niet. En dan te bedenken dat er komend jaar negentien van die dingen aan de noordrand van ons eiland bijkomen. Dankzij de enorm daadkrachtige aanpak van ons eilandbestuur. Kuch. Je vraagt je serieus af wat het woord ‘volksvertegenwoordiger’ nog inhoudt voor onze bestuurlijke elite, die zo losgezongen is van de bewoners. Van mij mogen al die windmolens door teveel wind nog vandaag omvallen. Ze kosten namelijk alleen maar ontzettend veel geld en ergernis. Later zal men op deze tijd terugkijken als een tijd van totale verdwazing.

Er ging nog meer gelach door ons huis, toen bekend werd dat Trump inmiddels van 52% van de Amerikanen goedkeuring krijgt. Dat is meer dan de helft, dus er is ook tevredenheid bij een deel van de Democratische stemmers. Doordat er momenteel een idiote afzettingsprocedure tegen hem loopt -gegrond op desinformatie- stijgt zijn waardering iedere maand. Het kwam afgelopen week zelfs zover dat een Democratisch politicus is overgelopen naar de Republikeinen, louter vanwege het feit dat hij tegen deze afzettingsprocedure is. Oud-collega Tijs van den Brink (Radio1) reisde af naar de VS en stelde stomverbaasd met eigen ogen vast hoe populair deze president is, onder blank en zwart, gelovig en ongelovig, links en rechts. Of je het nu eens bent met zijn stijl of niet: Trump krijgt dingen voor elkaar.

Het is weer bijna Kerst. Alweer een jaar voorbij. Het was een boeiend jaar, mits je je ogen en oren op de juiste manier open hebt. Er gebeuren ellendige dingen, maar ook hele mooie dingen. Zo kreeg Sacha van der Niet haar langverwachte hulphond Yindi. Geweldig! Ze kan nog wel wat hulp gebruiken, dus bezoek alsjeblieft haar Facebook pagina. Je kunt namelijk wel steeds opnieuw vragen wat voor nut het allemaal heeft om je in te zetten voor je medemens, maar dan denk ik altijd weer aan Robert Kennedy, die schreef: “Weinigen zullen de geschiedenis helemaal alleen kunnen veranderen, maar ieder van ons kan eraan meehelpen een klein deel van de gebeurtenissen te veranderen. In het geheel van al die daden zal de geschiedenis van deze generatie geschreven worden”. Ik wens u een hele mooie, gelukkige Kerst."

Lucas Hartong.