25 oktober 2019, Sommelsdijk - Een nieuwe actuele column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hij is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. Lucas: "Zo, opmerkelijk bericht deze week in het AD! De regionale GGD’s lieten van zich horen en spraken zich uit over de ‘duurzame’ milieuplannetjes van onze regering. Ik kan u verklappen: ze zijn er bepaald niet enthousiast over. En terecht." Lees hieronder verder: Met gezond verstand.

Met gezond verstand

"Rutte en zijn club van ondernemers (de ‘klimaattafels’) willen inzetten op het opwekken van ‘duurzame’ energie via met name windmolens, zonnepanelen en biomassa. Voor dat laatste is ruim 11 miljard aan subsidies gereserveerd. De GGD’s wilden op hun beurt middels een brief aan de regering veel meer aandacht vragen voor de effecten van deze vormen van energie op de gezondheid van mensen. Een woordvoerder laat weten dat er bijvoorbeeld rondom windmolenparken veel geluidshinder wordt ervaren. Daaraan kun je gerust de slagschaduwen toevoegen -me dunkt- en voor de vogelgezondheid zijn die dingen ook niet echt puik. De GGD wijst er fijntjes op dat de overheid bepaald niet primair denkt aan de effecten van maatregelen op de gezondheid van mensen. Het lijkt er dus sterk op dat overheidsbeleid wordt bepaald op grond van financieel gewin en niet op grond van veiligheid of gezondheid. Dat is een eerste verontrustende conclusie.

Gezondheid en stook van biomassa (voornamelijk hout) gaan onmogelijk samen en het is verre van duurzaam, maar onze regering heeft megalomane plannen. Er moeten binnen de komende paar jaar maar liefst 628 biomassa-installaties bijkomen, betaald door ons allen, want: gesubsidieerd. Laten nu uitgerekend wetenschappers grote problemen hebben met die biomassa. De European Academies Science Advisory Council (EASAC), een Europese denktank van en voor academici, stelde onlangs dat er bij verbranding van biomassa meer broeikasgas vrijkomt dan bij verbranding van die vermaledijde steenkool en dat het op een ‘broeikasbom’ gaat uitdraaien als de overheid hiermee toch doorgaat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet zelfs nog niet eens wat het effect van die geplande massale stook gaat worden. Alweer: verontrustend.

De GGD’s: “Je kunt beter vooraf goed nadenken, dan achteraf spijt krijgen van de dingen die je hebt gedaan.’’ Absoluut, maar daar zit ‘m nu juist het probleem. Onze regering denkt niet na en is dus zelfs niet bereid om te luisteren naar onafhankelijke wetenschappers, die weten waarover zij het hebben en die hun zorg uitspreken. Staatssecretaris Wiebes liet namelijk al luid en duidelijk horen dat hij zijn beleid niet gaat bijstellen. Zijn commentaar: ‘Ja, wetenschappers kunnen wel allemaal dingen beweren, maar uiteindelijk moeten we in Europees verband zien of dat iets betekent.’ Maar beste meneer Wiebes, het zíjn juist wetenschappers die dit in Europees verband ‘beweren’! En sinds wanneer betwijfelen we de wetenschap, omdat die ‘eerst in EU verband iets moet betekenen’? Wat is dat voor baarlijke nonsens?

Ondertussen neemt de weerstand tegen windmolenparken, zonnevelden, biomassa-centrales en meer van die ongein steeds meer toe. Ik mag toch hartgrondig hopen dat onze wethouders niet op het onzalige idee komen om ook nog zo’n biomassa-centrale op Goeree-Overflakkee neer te (laten) plempen. Ze zijn ertoe in staat, maar het lijkt me een heel slecht idee in het kader van de eilandmarketing. Iets met een gezondheidsdingetje. Ondertussen: leve de GGD en haar gezonde verstand!"

Lucas Hartong.