7 juni 2019, Sommelsdijk - Een nieuwe actuele, politieke column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas: "Stel je voor dat onze burgemeester.....ik denk dat Ada dan een stevig probleem met de gemeenteraad zou hebben. Toch?". De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder de nieuwste column: 'Jolly good!'.

Jolly good!

"Wat je verder ook van hem vindt: de Amerikaanse president Trump is duidelijk in zijn woorden en daden. Wat hij zegt dat doet ‘ie ook. Dat maak je wel eens anders mee in politieke kringen. Als je al begrijpt wat de politici zeggen of bedoelen en dan is het vervolgens maar helemaal afwachten of er daden op volgen. De ‘geschokt’ en ‘verbaasd’ reacties vliegen je geregeld om de oren, maar of de Haagse dames en heren er ook iets aan dóen is twee. Afijn, Trump dus.

Deze week was hij op bezoek in Engeland en het begon al leuk. Nog voor hij arriveerde noemde de islamitische burgemeester van London, Sadiq Kahn, Trump een ‘twintigste eeuwse fascist’. Ik weet niet of Kahn de geschiedenis een beetje kent, maar ik heb Trump nog nooit kunnen betrappen op een machtsgreep middels militaire marsen op de hoofdstad van de VS, het stelselmatig onderdrukken en in de gevangenis gooien van tegenstanders of het bondgenootschappen sluiten met totalitaire staten waar ook ter wereld. Evenmin heb ik hem kunnen betrappen op het beknotten van de vrijheid van juristen of andere organisatie die de mensenrechten behartigen.

Kahn zou eens kunnen kijken naar de eigen achterban, waarin dat wel allemaal voorkomt. De vele eeuwen van geweld en terrorisme die achter ons liggen spreken wat dat betreft boekdelen. Verder is de criminaliteit in London tijdens zijn redelijk korte ambtstermijn tot nu toe eh… explosief gestegen. Bijna wekelijks komen –soms vaak heel jonge mensen nog- om door messteken en andersoortig zinloos geweld. Het is dat politie, geheime dienst en leger –doorgaans landelijk aangestuurd- zo waakzaam zijn dat er slechts sporadisch een aanslag voorkomt, maar ook dat gebeurt in London.

Het wekt dan ook geen verbazing dat president Trump, nog voor hij goed en wel geland was, een reactie-tweet de wereld instuurde waarin hij precies dat Kahn voor de voeten wierp: bemoei je met datgene waartoe je burgemeester geworden bent en niet met de landelijke of internationale politiek. Terecht. Stel je voor dat onze burgemeester uitspraken ging doen over de Nederlandse opstelling in de NAVO of EU. Of een ons eiland bezoekend politicus of minister uit een ander land voor fascist zou uitschelden. Ik denk dat Ada dan een stevig probleem met de gemeenteraad zou hebben. Toch?

De pers duikelde over elkaar heen om Trump te veroordelen. Niet Kahn. Die werd vaak niet eens genoemd. Nee, die belachelijke Amerikaanse president toch. Wat een aanfluiting voor zijn ambt! Over het misbruik van het ambt van burgemeester door Kahn werd niet gerept. Sturing mensen. Creëren van een specifiek beeld, waardoor mensen afhaken van politiek en bestuur. De Britse BBC, gefinancierd door alle belastingbetalers aldaar, presteerde het zelfs om een grote anti-Trump opblaaspop vol in beeld neer te zetten tijdens een nieuwsuitzending over het bezoek. De kijkers hadden het zelden zo zout gegeten. Misbruik van publieke media-gelden.

En Trump?Die steunde Brexit, schoof aan tafel bij de koningin (“great, great woman”), schudde handjes en had een fantastische tijd om de ‘eternal friendship’ te vieren, zoals ieder ander weldenkend staatshoofd zou doen. Het overgrote merendeel van de Engelsen zei: ‘Jolly good!’ en feestte vrolijk mee. Ondertussen hield een verbitterde Kahn op twitter bordjes op om –als burgemeester!- te pleiten voor abortusrechten. Of zoiets."

Lucas Hartong.