24 mei 2019, Sommelsdijk - Een nieuwe actuele verkiezingscolumn van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Ons grote goud'.

Ons grote goud

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn achter de rug. U heeft er de komende vijf jaar helemaal niets meer over te zeggen. Tot grote verrassing in de exitpoll (op het moment van schrijven) blijkt de PvdA de grote winnaar van deze verkiezingen te zijn geworden en niet Forum voor Democratie zoals verwacht door velen. Dat behaalde wel knap drie zetels. De PVV en CDA zijn verliezers. Er is, na de recente verkiezingen voor provinciale staten, zo langzamerhand geen touw meer aan vast te knopen wat de Nederlandse kiezer wil. De winst van Forum is de onbetaalde rekening van het politieke midden, dat er alles aan heeft gedaan om achtereenvolgens Fortuyn, Wilders en Baudet te negeren en defameren. Zolang die stijl van politiek bedrijven blijft zullen er partijen als bijvoorbeeld PVV en FvD blijven bestaan.

Duidelijk is wel dat het palet aan mogelijkheden en kleuren in de politiek is gegroeid door de komst van Forum. Velen zien het als een ‘nettere’ of ‘meer academische’ variant van de PVV. Vraag is wat de nieuwkomer gaat bereiken in Brussel, gezien de oude rot die de lijst aanvoert: Derk-Jan Eppink. Hij zat al jarenlang in Europese kringen en viel niet echt op door een EU-kritische houding. De rol van de PVV is uitgespeeld. Zoveel is wel duidelijk. Die partij was tijdens de campagne ook totaal onzichtbaar. Toch moeten de middenpartijen niet denken dat ze de ‘populisten’ buiten iedere bestuursboot kunnen houden, want in andere Europese lidstaten groeien ze als kool: Engeland, Italië, Hongarije, Polen en ook Frankrijk. Het lijkt gemakkelijk om deze democratische partijen te negeren, maar dan graven de klassieke middenpartijen hun eigen ondergang. Erger: de democratie zelf wordt ondergraven. Dat zeg ik niet alleen, maar ook een historicus als Kemal Rijken, die eerder de biografie van Amsterdam’s oud-burgemeester Van der Laan schreef.

Rijken schreef zeer recent het boek ‘Eigen volk: Hoe het rechts-nationalisme Europa veroverde’, waarin hij duidelijk zoveel mogelijk politiekcorrecte vooringenomenheid vermeden heeft. Rijken is nadrukkelijk gegaan voor datgene wat een historicus behoort te doen: het beschrijven, analyseren en vastleggen van de geschiedenis van in dit geval de rechts-nationalistische partijen in Europa. Dat alleen al is boeiend om te lezen, als onderdeel van de politieke en –laten we dat dus vooral niet vergeten- democratische geschiedenis van ons werelddeel. Zelfs ondergetekende mocht een heel klein aandeel leveren. Als je het boek leest begrijp je veel beter waarom de nieuwe partijen zo snel opgekomen zijn, maar ook waarom ze regelmatig zo moeilijk met elkaar door één Europese deur kunnen. Welnu: iets met persoonlijkheden.

Rijken was onlangs te gast bij Radio1, waar hij opmerkte: “Progressieven en rechts-nationalisten moeten in de democratische arena gewoon met elkaar in debat. Democratie is ons grote goud. Ga er goed mee om!” Roerend mee eens. Wie meer wil weten over dit boeiende gedeelte van de democratische Europese politieke geschiedenis schaffe het lekker dikke boek aan. En laten we als burgers, kiezers en buitenlui politiek andersdenkenden niet langer demoniseren of defameren, maar met elkaar in gezond debat blijven. Alternatief is namelijk dat de democratie voor altijd beschadigd raakt en dan zijn we nog veel verder van huis. Dat hebben we al een keer eerder meegemaakt. Niet voor herhaling vatbaar."

Lucas Hartong