29 maart 2019, Sommelsdijk - Een nieuwe (politieke) column met titel 'Tolerantie tot de deur' van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Hartong:"...ze bestaan nog: gewetensvolle politici die er iets van willen maken voor hun kiezers. Zij lezen zich in, overleggen, dienen amendementen in en zorgen daarmee dat ze serieus genomen worden. Zij zijn zoveel mogelijk aanwezig bij vergaderingen en stemmingen en doen hun werk naar eer en geweten...." Lees hieronder meer. Alle columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column.

Tolerantie tot de deur

Nee, ik wilde het niet hebben over de afgelopen verkiezingen. Niet over de eclatante overwinning van het Forum voor Democratie. En waarom zou ik ingaan op de enorme winst van FVD op ons eiland? Heeft het nieuwswaarde dat er maar pakweg 1% (één procent!) zat tussen SGP en FVD? Ik bedoel maar. Maar ja, er schrijven zoveel columnisten over deze verkiezingen en bepaald niet altijd in fraaie bewoordingen. Zo ben ik ronduit geschrokken van de felheid waarmee (extreem) linkse scribenten hun hart luchtten. Historisch zeer beladen woorden vlogen over het scherm. Hitler, fascisme, bruinhemden, haat en discriminatie… Dan krijg je de indruk dat links erg tolerant is in dit land, zolang je maar precies denkt zoals zij. Anders word je finaal verketterd. Tolerantie tot de deur, zeg maar. Wie zei ook alweer: “Ik kan uw mening nog zo abject vinden, maar ik zal uw recht verdedigen om die te uiten”? Ah ja, Voltaire.

Die verkiezingen dus. Waarover ik het eigenlijk niet wilde hebben. Een flink aantal voormalige PVV-stemmers lijkt te zijn overgestapt naar FVD, omdat steeds meer burgers kennelijk van mening zijn dat die eerste te weinig bereikt. Zeker, er was en is politieke tegenwerking tegen de PVV en dat kun je voor een deel op het conto schrijven van een vrij reëel cordon sanitaire door vooringenomen partijkartellisten, maar na zoveel jaar had de PVV-kiezer toch aanmerkelijk meer resultaat mogen verwachten. Dat is niet gebeurd, niet in de laatste plaats door het veelal solistisch politiek bedrijven van Geert Wilders persoonlijk. En hoezeer ik het ook eens ben met het feit dat de islam als ideologie bestreden moet worden (denk ook aan de uitzichtloze positie van de vrouwen daarin), er is meer binnen het politieke spectrum waarover dringend en inhoudelijk gesproken moet worden.

FVD heeft nu de rol van de PVV overgenomen. Een soort van vluchtheuvel binnen het politieke spectrum. Ik schat in dat een groot deel van de kiezers niet op FVD heeft gestemd vanwege het programma, maar als protest tegen de zittende kabinetskliek. De partij, die nu de grootste is van het land, zal het de komende tijd moeten gaan waarmaken. Daarom ook hoop ik dat zij in het bestuur van Noord- en Zuid-Holland worden opgenomen. Een prachtige testcase van wat FVD kan en het zal naar ik verwacht aantonen dat er niets bewaarheid wordt van wat de zuurlinkse scribenten deze dagen te berde brengen. De kiezer heeft gesproken. Accepteer dat en laten we zien wat ervan komt. Dat is democratie.

Er bestaan echt nog gewetensvolle politici die er iets van willen maken voor hun kiezers. Zij lezen zich in, overleggen, dienen amendementen in en zorgen daarmee dat ze serieus genomen worden. Zij zijn zoveel mogelijk aanwezig bij vergaderingen en stemmingen en doen hun werk naar eer en geweten. Stille werkers, die niet zo nodig in de publicitaire schijnwerper hoeven te staan. Zij gaan voor het resultaat. Wat ik weet is dat deze harde politieke werkers onmisbaar zijn voor de toekomst van ons land. Zij zijn het die het kapitaal van een politieke partij vormen. Je vindt ze dwars door alle partijlijnen heen. We kunnen hen niet missen, wil het vertrouwen in de politiek weer enigszins terugkeren. Zij zijn er helaas niet zoveel meer. Laten we er zuinig op zijn, zoals we zuinig moeten zijn op onze democratie in haar geheel, voordat het licht werkelijk uit gaat.

Lucas Hartong.