4 januari 2019, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong: "Ik voorspel: Dit wordt het jaar van de boosheid...om de enorm stijgende levenskosten in verband met een totaal waanzinnig milieu- en klimaatbeleid van deze regering... én die boosheid zal zich ook vertalen in een zeer verrassende verkiezingsuitslag." Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl. Lees hieronder de eerste column van het nieuwe jaar: 'Beste wensen (2019)'.

Beste wensen (2019)

Het is weer zover: een nieuw jaar. Kan me nog heel goed het begin van vorig jaar herinneren. Veel gebeurd in het afgelopen jaar kan ik wel zeggen, waaronder een heel aantal columns geschreven over het reilen en zeilen op ons eiland en daar omheen. Regelmatig erg leuk om te doen, maar soms ook zwaar, omdat je boos en geërgerd kunt worden om de domme dingen die gedaan en besloten worden en de ernstige situaties die gebeuren. Blijdschap en droefenis liggen nogal eens dicht bij elkaar. Prachtige reizen gemaakt, maar ook moeilijke wegen bewandeld. C’est la vie.

Ik voorspel: dit wordt het jaar van de boosheid. Veel meer kan ik er helaas niet van maken. Boosheid om de enorm stijgende levenskosten in verband met een totaal waanzinnig milieu- en klimaatbeleid van deze regering. Mind you: ook ik ben voor het verstandig en zuinig omgaan met milieu, natuur en de ons ter beschikking staande middelen, maar zoals het nu wordt aangepakt is onwetenschappelijk, ondemocratisch en onverantwoord. Net zoals het ‘energieneutraal’ worden van ons eiland. Het bekt lekker, maar is gewoon ons belastinggeld schuiven (in de vorm van subsidies) naar steeds rijker wordende bedrijven. De regering gaat het nog wel merken in de vorm van nog veel meer gele hesjes in Den Haag en ruime omgeving.

Die boosheid zal zich ook vertalen in een zeer verrassende verkiezingsuitslag in maart (Provinciale Staten/Eerste Kamer) en daarna in mei (Europees Parlement). Ik verwacht een behoorlijke aardverschuiving richting die partijen die democratisch en verstandig omgaan met de echte wensen en verlangens van de burgerij. Die niet ‘gewoon doordrukken’ (ala Nijpels) tegen de meerderheid in. Als vervolgens de gevestigde orde alles bij het oude laat en een –onuitgesproken- cordon sanitair instelt dan zal dat consequenties hebben, die wij nog niet eerder hebben gezien in ons land. Ik hoop dus dat het zich op een democratische en positieve wijze ontwikkelt, maar vrees wel.

Boosheid over de sterk stijgende kosten van autorijden en transport. We betalen al zoveel accijnzen en taksen via de pomp en wegenbelasting en dat gaat nog verder stijgen. De kosten voor levensmiddelen worden hoger (BTW stijging én stijging transportkosten). De kook- en stookkosten stijgen, omdat we allemaal van het gas af moeten en een peperdure, ineffectieve warmtepomp moeten aanschaffen. Zon- en windenergieparken zorgen ervoor dat de landbouw- en visserij-arealen sterk afnemen wat we weer zullen merken in de prijzen aan de kassa. De zorgkosten en eigen risico? Verzekeringskosten? Maar even niet over hebben.

Ik wil niet pessimistisch zijn, want ben vanuit mijzelf optimist. Er zitten ook aardige kanten aan deze ontwikkelingen: terug naar de open haard, houtkachel, butagasstelletje, paard en wagen en reizen met de (stoom?)trein. Oh nee, wacht. Mag ook niet meer. Te vervuilend volgens de milieudictators. Op de fiets? Dat mag! Mooi. Dit jaar ga ik dan maar kanovaren in Brugge en fietsen rondom de oude Zuiderzee. Ik vond een boek van Jac. P. Thijsse uit 1914, die deze mooie route eerder fietste. Genieten van de natuur, visserij, kastelen, ons mooie land. Dat is er namelijk nog. Dankzij diegenen die zich óók zorgen maken en inspannen voor het leefbaar houden van onze omgeving. Letterlijk en figuurlijk. Eén advies voor dit nieuwe jaar: zie om naar elkaar en help waar nodig!"

Lucas Hartong.