Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar. Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. "...ik hunker dan ook naar het normale in politiek, bestuur en samenleving....". Lees hieronder 'Normaal'.

Normaal

"Nee, ik ga het niet hebben over de benoeming van de heer Kavanaugh tot Amerikaans opperrechter. Wel verschrikkelijk wat ze die man hebben aangedaan. Ik snap het best als vanaf heden niemand zich meer beschikbaar stelt voor zo’n vacature. Je wordt zonder enige gegronde vorm van proces afgemaakt door een woedende ‘progressieve’ (lees: achterlijke) meute.

Ik ga het ook niet hebben over het vertrek van de heer Pechtold uit de Nederlandse politiek. Van mij mag ‘ie naar Verweggistan verhuizen, mits hij zo spoedig mogelijk de sleutels van zijn appartement inlevert. Is dat akkefietje ook weer opgelost. Nu maar hopen dat er een nog hopelozer partijleider wordt benoemd die nog sneller dat hele D66 clubje naar de zetelkelder jaagt. Daarover ga ik het dus verder niet hebben.

Ik wil ook niet praten over allerlei zaken die ik de afgelopen tijd in de politieke wandelgangen op het eiland vernam inzake het vertrek van wethouder Van der Vlugt (CDA). Er doen allerlei interessante theorieën de ronde en die zullen ongetwijfeld deels op juistheid berusten, maar de vraag is: wélk deel. Wel weet ik dat je zelfs de schijn van belangen­verstrengeling moet vermijden als je politiek actief bent. Als je een bestuurlijke functie vervult moet je uitermate zorgvuldig te werk gaan en nergens belangen (in of bij) hebben. Velen zijn daarover al gestruikeld. Ik weet niet of dat in deze kwestie speelt en of de wethouder gebruik gaat maken van de wachtgeldregeling. Ik hoop het niet, want de gemeente is al grote sommen geld aan die post kwijt. Misschien dat ik maar eens de Wet Openbaarheid van Bestuur aan moet spreken om te vernemen hoeveel wachtgeld de gemeente momenteel per jaar uitgeeft. Zo zijn er nog wel meer dingen waarover ik het niet wil hebben.

De Nederlandse visserij die jammerlijk in de steek gelaten wordt door CU-minister Schouten. Het is al over twaalven bij de pulskorvisserij en IJsselmeervisserij en nog steeds laat zij zich voor het karretje spannen van de groene lobby, die het niets kan schelen dat de werkgelegenheid in onze vissersplaatsen naar de knoppen gaat. Het zijn toch de vissers maar, nietwaar? En die windmolens op zee… dát levert pas geld op! Ja, voor een paar happy few die in die business zitten, maar het is belastinggeld verbrassen van de hoogste orde. In sneltreinvaart. De banken kunnen een nog groter tempo in de Nederlandse ‘Energiewende’ niet eens aan, zo meldden Telegraaf en Elsevier deze week. Al die zaken doen je het hoofd schudden.

De enigen die er wel bij varen zijn de journalisten. Zo was ik onlangs in Apeldoorn voor tv opnames en zag daar toevallig ook SGP’er Van der Staaij net uit een studio komen. Hij was nog niet weg en ik nog niet binnen of premier Rutte verscheen op de buis om aan te kondigen dat de afschaffing van de dividendbelasting eh… afgeschaft werd. Of zo. Journalisten natuurlijk in alle staten. Zo zat ik daar live op de redactie van de tv studio mee te kijken hoe de spanning in Den Haag tot kookpunt steeg. Het ‘heroverwegen van het standpunt’ had natuurlijk niets te maken met het besluit van Unilever om lekker in Engeland te blijven en daar te genieten van fiscale voordelen. Kennelijk is Brexit zo slecht nog niet voor ondernemers.

Oh ja, uit principe heb ik tussendoor ook nog gesolliciteerd naar een burgemeesterschap. Bij voorbaat stond eigenlijk al vast dat ik het niet zou worden, want –kuch- actief geweest voor een niet-tot-de-geaccepteerde-middenmoot-behorende-partij en dan kun je het bestuurlijk uiteraard schudden. Dan heb je een Berufsverbot in Nederland. In dat benoemingsproces zit heel wat mis, want de rol van de partijgekleurde Commissaris van de Koning is van doorslaggevende betekenis. Weet u hoeveel burgemeesters ons land telt die partijloos zijn en dus werkelijk boven de partijpolitieke belangen staan? Voor zover bekend: 5 (vijf!). Op 316 burgemeesters totaal. CDA, VVD en PvdA verdelen onderling maar liefst 81% van de koek (stand juni 2018). SP en PVV hebben nul burgemeesters. Bij de commissarissen is het nog meer éénkleurig: CDA, VVD en PvdA, op 1 CU en 1 D66 commissaris na. Niet dat ik nu zo’n bijzonder persoon ben of aanspraak kan maken op een andere behandeling dan de overige kandidaten, maar hier zit landelijk iets overduidelijk scheef.

Daarover wilde ik het dus allemaal niet hebben. Je wordt er zo mistroostig van, terwijl het eigenlijk nog zo mooi is in deze herfsttijd met dat zonnetje. Maar ja, ik hunker dan ook naar het normale in politiek, bestuur en samenleving. Helaas steeds vaker vér te zoeken, maar ik blijf proberen!"

Lucas Hartong