Sommelsdijk - Een nieuwe (zomerse) column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Vakantie'.

Vakantie

"Wie denkt dat vakantie altijd een feest is, heeft het mis. U kent vast wel mensen in uw omgeving die met rampverhalen thuis kwamen. Over een hotelkamer die uitkeek op de plaatselijke vuilnisbelt of de camping die toiletten had waar de lokale kakkerlakken zich nog niet zouden wagen. Niet te vergeten de ellende met urenlange rijen op het vliegveld of de file op weg naar of op de terugweg van de langverwachte vakantie. Zo heb ik te doen met de toeristen die naar ons prachtige eiland komen voor rust en ruimte en daar het groeiend aantal windmolen oerwouden aantreffen die het uitzicht compleet bederven. Die staan niet in de glimmende brochures. Je zou je toch bekocht voelen!

Maar er is een andere vorm van vakantieleed. Dat heet afkicken van de dagelijkse beslommeringen en drukte. Het niet kunnen loslaten van alle oh zo belangrijke verplichtingen. Eigenlijk: loskomen van je schijnbare onmisbaarheid. Het elke dag op de camping of in het hotel toch weer moeten bekijken van mails, Facebook, Twitter of Whatsapp berichten. Tieners gaan tegenwoordig niet eens meer op vakantie als er geen WiFi is of een stevige bundel kado is gedaan voor vertrek. Geen denken aan. Bestemmingen worden uitgezocht op WiFi, niet meer op musea of leuke terrasjes.

Ach ja, het leed dat vakantie heet. Dan maar thuis blijven? Niets doen? Dat was en is tijdens deze bloedhete zomer nog niet eens zo’n heel gek idee, maar de vakantie ligt al ver van tevoren vast en is al betaald dus gaat men toch maar op reis. En geef toe: thuisblijven betekent ook die leuke en mooie ervaringen missen die je in eigen achtertuin nooi it kunt opdoen. De Mona Lisa hangt toch echt in Parijs en het is een heel aparte ervaring om de ruimte binnen te wandelen waar ze je vanuit een beveiligde omgeving toeglimlacht. Zand tussen je tenen kun je absoluut ook bij Ouddorp voelen, maar die knappe Spaanse of Franse jongen vind je er niet snel.

Vakantie is de tijd om te genieten en los te laten. Afstand nemen. Niets doen. Met een boek aan het strand. Fietsen door berg en dal met een paar goede vrienden. Oude kerken en kastelen bewonderen en in de geschiedenis van een streek duiken. Op zoek gaan naar verborgen schatten op een rommelmarkt. Tussen al die spullen iets overbodigs vinden dat je tóch al zo lang wilde hebben of op dat moment zelf opeens onbedaarlijk begeert. Die prachtige jurk met spetterende kleuren of die oude verroeste fiets die je graag gaat opknappen. En ’s avonds met een goed glas wijn of lekkere hapjes bijkomen van een lange dag… niets doen. Een dag zonder telefoon en laptop of tablet. Een mooie dag die kan worden toegevoegd aan het arsenaal van bijzondere herinneringen. Memory building.

Vakantie kan een tijd zijn van rust en elkaar hernieuwd zien staan. Bouwen aan versterking van relaties. Genieten van wat je mag ontvangen. Momenten van rust en slaap zijn geen verloren tijd, maar geven hernieuwde energie en misschien zelfs wel de aanzet tot verdieping en heroriëntatie van je leven. Je ogen en oren gaan open voor al het moois dat je meemaakt en nieuwe ontmoetingen verrijken je leven. Onlangs was ik op een rommelmarkt in Frankrijk. Het was een stralende dag, er klonk muziek en er kwamen heerlijke geuren uit de tijdelijk opgerichte straatkeuken. Overal stonden vrolijke mensen, tot ik plotseling achter me iemand hoorde zeggen: “Alles goed en wel, maar jammer dat het vandaag zo koud is”. Die moest de werkelijke betekenis van vakantie nog ontdekken, me dunkt. Of het was een hardcore pessimist. Dat kan natuurlijk ook.

Zo. En nu snel op de fiets voor een rit."

Lucas Hartong