Ooltgensplaat - Voor je ligt column 'Hittegolf? File op de N57', van Arieke Diepeveen (23). Zij is sinds 2014 een gecertificeerd gewichtsconsulent. Arieke: "Ook ben ik in 2018 afgestudeerd als lerares Nederlands. Dat is een groot voordeel bij het coachen van mensen. Gezonde voeding is namelijk belangrijk voor lichaam en geest. Daarnaast blijft er ook echt nog wel ruimte voor iets lekkers zoals een gebakje op een verjaardag of een wijntje bij een luxe diner!" Lees hieronder haar column. Deze verschijnt onder rubriek Overig/Column op iGOnl.

Hittegolf? File op de N57

"Het is weer die tijd van het jaar dat je om moet rijden vanwege de file op de N57. Het strandverkeer vertrekt richting de Brouwersdam om daar te genieten van de zon. In de extreme hitte is verkoeling gewenst. Hoe kun je het beste omgaan met een hittegolf?

  1. De eerste belangrijke tip is om veel te drinken. Ook als je geen dorst hebt, is het belangrijk om dit wel te blijven doen. Het advies is om 2 liter water per dag te drinken. Alcohol is niet aan te raden, omdat dit juist vocht onttrekt. Als je een dagje naar het strand gaat, neem ook dan voldoende water mee. Als je duizelig bent of hoofdpijn hebt, kunnen dat tekenen zijn van een vochttekort. Let daarbij op de zoutinname. Bij veel zweten, verlies je namelijk zout. Je kunt dit aanvullen door soep, bouillon of zoutjes te eten.
  2. De tweede tip is om het rustig aan te doen. Intensieve activiteiten kun je beter plannen op een koel tijdstip op de dag, zoals in de ochtend. Dit geldt bijvoorbeeld voor het werken in de tuin, het doen van boodschappen of het lappen van de ramen. Zo ben je de hitte voor.
  3. De derde tip is om ook in huis maatregelen te nemen tegen de warmte. Houd ook in huis je hoofd koel. Het moet geen broeikas worden. Een koele kamer zorgt voor een betere nachtrust. Zorg dat de gordijnen aan de kant waar de zon staat, dicht zijn. Waarom? Dat is heel simpel: omdat de zon niet naar binnen kan en de woning minder snel opwarmt. Als de zon onder is, is het aan te raden om te gaan luchten. Op die manier kan de koele lucht het huis in komen. Als je na deze tips ’s nachts nog steeds slecht slaapt, is een ventilator aan te raden. Gebruik daarbij ook lakens in plaats van dekens. Zet elektrische apparaten uit, omdat deze zorgen voor warmte.
  4. De laatste tip is om goed te letten op anderen. Met name ouderen en kleine kinderen zijn vatbaar voor de nadelige effecten van de hitte. Ook als je op vakantie gaat, is het belangrijk om de achterblijvers in de gaten te houden. Zorg voor elkaar!

Blijf met deze hitte nadenken, geniet ’s avonds op je balkon van het zomerweer met een goed boek, stop ijsblokjes in je water en dan kom je deze zomer vast wel door! Voor je het weet, klaag je weer over de kou in de winter."

Arieke Diepeveen