Sommelsdijk - Een nieuwe (sportieve) column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Marcel Kint'.

Marcel Kint

"Een bijzondere week dit en eens een keer niet vanwege de politiek! De Tour de France én de Giro Rosa voor de dames zitten er weer aan te komen. Dan ga je dromen van mooie verhalen van sterke mannen en vrouwen die bijzondere daden verrichten. Of zoiets. Nee, ik ga het niet hebben over de boosheid rond het gegeven dat Froome ook weer meedoet met de Tour, terwijl er een zweem van dopinggebruik rondom hem blijft hangen. We kunnen beter kijken naar de werkelijk grootse prestaties die door de geschiedenis heen door die en gene zijn verricht, zoals Merckx, Anquetil, Coppi, Bobet, Hinault en alle Nederlandse helden. En bij de dames van deze eeuw denk je dan aan Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten en Marianne Vos om er maar een paar te noemen.

Afijn, wat heeft dat te maken met deze week zult u zeggen. Welnu, ik ben verstokt fietsliefhebber en struin dus regelmatig allerlei letterlijke en digitale fora af, op zoek naar aparte dingetjes. Onderdelen, shirts, hele fietsen. U kent het wel, zo’n hobbymatige verslaving. Zo kwam ik deze week een aparte foto tegen van een fiets die te koop stond in Zeeland. Mijn oog werd getrokken door de oude details en de naam die op de fiets stond: M. Kint. Dat werd even zoeken op de interwebs en dat had de nodige gevolgen.

Marcel Kint werd in 1914 geboren in Zwevegem, België, en begon op jonge leeftijd met fietsen. Tot aan de Tweede Wereldoorlog wist hij diverse grote wedstrijden op zijn naam te schrijven. Vanwege zijn tenue en uiterlijk werd hij al spoedig ‘De Zwarte Arend’ genoemd. In 1935 won hij de Grote Prijs van zijn woonplaats Zwevegem en die koers kreeg later uit eerbetoon zijn eigen naam. In 1938 werd Marcel in Valkenburg wereldkampioen wielrennen en dat bleef hij gedurende de gehele oorlogsperiode, omdat er toen nauwelijks werd gekoerst. Enige uitzondering daarop was 1943, toen hij gelijk de Waalse Pijl en Paris-Roubaix won. Middenin de oorlog met een bezetting!

Marcel won verder heel wat etappes van de Tour de France. Vandaar de link. Het was de tijd van Rik van Steenbergen en Briek Schotte; nog meer van zulke bikkels. Maar goed, die foto van een oude fiets. Ik heb een afspraak gemaakt en ben gaan kijken. De lichtblauwe fiets stond tegen een boom in de tuin van de gepensioneerde eigenaar. Ik was direct verkocht. Onder een dikke laag stof en oud smeer stond een juweeltje van een fiets. Het leek wel of een teletijdmachine de Kint vanuit ongeveer 1970 naar onze tijd had getransporteerd. Terwijl ik stil in die tuin stond te mijmeren kon ik het gejuich horen van de toeschouwers die Kint in 1938 over de weg zagen racen. Geen carbon, geen electronisch schakelwerk, geen doping. Gewoon staal met schakeling op de onderbuis en gaan met die banaan.

Er zitten heel wat bijzondere onderdelen op die oude fiets. Unieke delen die vandaag de dag niet meer worden gemaakt, zoals grote vleugelmoeren om de wielen op hun plek te houden en een chromen crank die alleen in België werd geproduceerd. Een door Marcel Kint handgemaakte fiets, die na zijn wielercarrière een winkel annex werkplaats begon. Die bestaat nog steeds en wordt vandaag gerund door zijn kleinzoon. Na het grondig opknappen van de racefiets ga ik zeker een bezoek brengen aan die winkel in België. Niet zomaar een winkel trouwens; men maakt er bijna uitsluitend fietsen op aanvraag. Geheel op maat en naar wens. Een fiets is eigenlijk ook niet zomaar een gebruiksvoorwerp, maar iets dat je koopt naar smaak en persoonlijke voorkeur. Een heel bezit om zuinig op te zijn!

In 2002 overleed Marcel. Wat hij naliet was een rijk leven aan prachtige prestaties en liefde voor eerlijk werk en kwaliteit. Hij was nooit bereid om iets half te doen. Wat hij tevens naliet waren prachtige fietsen die nu nog een tastbaar bewijs vormen van wat hij ooit presteerde. Marcel had destijds contact met de firma Titan, die met name racesturen maakte. Eén daarvan zit op de fiets die nu in de werkplaats van het Fietscafe Flakkee staat. Erop staan de namen gegraveerd van Rik van Steenbergen, Briek Schotte, Sylveer Maes en Marcel Kint. Plan is om tijdens de Tour de France regelmatig een ritje over het eiland te gaan maken. En wilt u zelf eens komen kijken naar dit stukje geschiedenis? U bent welkom in het Fietscafe om even weg te dromen naar die mooie tijden."

Luca Hartong