Goeree-Overflakkee - Voor u ligt column 'Afvallen met lightproducten?', van Arieke Diepeveen (23). Zij is sinds 2014 een gecertificeerd gewichtsconsulent. Arieke: "Ook ben ik in 2018 afgestudeerd als lerares Nederlands. Dat is een groot voordeel bij het coachen van mensen. Gezonde voeding is namelijk belangrijk voor lichaam en geest. Daarnaast blijft er ook echt nog wel ruimte voor iets lekkers zoals een gebakje op een verjaardag of een wijntje bij een luxe diner!" Lees hieronder haar column. Deze verschijnt onder rubriek Overig/Column op iGOnl.

Afvallen met lightproducten?

"Iedereen kent wel de afbeeldingen op Google van extreem dikke mensen uit Amerika die bij de McDonald’s hamburgers eten. In dat land wordt ook wel gesproken over de ‘obesitas-crisis’. Onlangs verscheen er een documentaire over dit probleem. Daarin werden lightproducten als oorzaak ter discussie gesteld. Is dit een manier om af te vallen of word je gemanipuleerd door het woord light?

Lightproducten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de schappen. In elke supermarkt waar je loopt, zie je er een groot aantal staan. Veel producten zijn verkrijgbaar in de deze variant. Denk maar aan frisdrank, chips, slagroom, pindakaas of snoep.

Wanneer mag een leverancier een product light noemen? Volgens het Voedingscentrum mag dat als het, vergeleken met het gewone product, minimaal 30% minder energie (kcal), vet of suikers bevat. Als je de 30% vet uit een product weghaalt, zorgt dit voor een mindering in calorieën. Om de goede smaak te behouden wordt er vaak in plaats van vet een alternatief toegevoegd. In veel gevallen gaat dit om koolhydraten (suikers), omdat dit minder calorieën bevat. De gezonde vetten worden weggehaald en vervangen door suikers. Deze substantie levert weinig gezonde voedingsstoffen op. Dit kost energie, waardoor de kans groot is dat de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt hetzelfde blijft. Het is dus niet gezegd dat light een mindering in calorieën is.

Een goed voorbeeld is light-chips. Als je wilt afvallen en als alternatief light-chips koopt, heeft dit niet zoveel nut. Er zit wel 33% minder vet in, zoals groot op de voorkant staat, maar in plaats daarvan worden er meer koolhydraten toegevoegd. Uiteindelijk maakt dat voor de hoeveelheid calorieën weinig uit.

Ook bestaat er het gevaar dat je door lightproducten meer gaat eten. Je kunt best de zak chips helemaal opeten, want het bevat toch 33% minder vet. Uiteindelijk krijg je meer calorieën binnen dan met de reguliere versie.

Bij frisdrank werkt dit anders. Als je wilt afvallen en frisdrank wilt drinken zijn de light-varianten een goede keuze. Hierin zitten namelijk weinig calorieën, omdat de koolhydraten zijn vervangen door zoetstoffen die geen calorieën opleveren. Neem in plaats van de reguliere Coca-Cola een Coca-Cola zero sugar. Hier moet wel bij gezegd worden dat er weinig bekend is over de werking en veiligheid van deze zoetsstoffen.

Tot slot de vraag hoe je hier mee om moet gaan. Het is belangrijk om altijd goed het etiket te bekijken en te vergelijken met de reguliere variant. Een lightproduct kan een goed alternatief zijn als er 33% minder vet in zit en er geen suikers zijn toegevoegd. Zo krijg je namelijk minder calorieën binnen.

Laat je niet gek maken door de term ‘light’. Dit kan door de fabrikant bedacht zijn meer te verkopen. Gezond verkoopt nu eenmaal beter. Kijk dus verder dan je neus lang is."

Arieke Diepeveen