22 juni 2018, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Deze week lokaal én actueel. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'Ophef!'.

Ophef!

Ophef! Het leven op zich is al moeilijk genoeg, maar wie het zichzelf helemaal moeilijk wil maken moet op een werkdag eens door de Hobbemastraat te Middelharnis proberen te rijden. Ik benijd de dappere buschauffeurs niet die daar dagelijks doorheen moeten. Het is ronduit een verkeersmatige lijdensweg en nachtmerrie. Die lijndienstchauffeurs moeten op tijd rijden en probeer dat maar eens met de Hobbemastraat in je route. Petje af dus, maar waarom? Wel, daarover gaat deze column.

In de Hobbemastraat zit een school voor bijzonder onderwijs. Daar kan die school niet veel aan doen, maar de gemeente is niet zo slim geweest om ervoor te zorgen dat die school goed bereikbaar is. Er zijn namelijk veel te weinig parkeerplaatsen bij aangelegd. Wat het gevolg daarvan is laat zich elke dag zien. De kinderen die op deze school zitten hebben namelijk speciaal vervoer met een busje nodig. U voelt ‘m waarschijnlijk al aankomen: die busjes hebben geen plek om te parkeren en het resultaat is dat de Hobbemastraat elke dag gedurende een bepaalde tijd compleet op slot gaat. De bestuurders van de busjes die de kinderen komen ophalen zetten die busjes namelijk plompverloren midden op straat stil, omdat er –zeggen zij- geen parkeerplek is.

Nu klopt dat laatste niet. Er is niet genoeg parkeerplek, maar de chauffeurs zijn niet bereid om hun busje in een parkeerplek te zetten. Ik ben er al vaak getuige van geweest dat vaststaande bestuurders van vrachtwagens, lijndienstbussen en personenauto’s het na verloop van tijd zat waren en verhaal gingen halen bij deze koppige chauffeurs die de hele straat blokkeren. Daarbij heb ik ook scheld- en zelfs vechtpartijen gezien. Met de chauffeurs van de kleine busjes valt niet te praten. Die zitten vol frustratie over het gebrek aan parkeerplek en het kan ze ook niets schelen. Ze laten de boel gewoon in het honderd lopen tot er een flinke file in de Hobbemastraat staat. Dat je niet midden op straat of bovenop een kruising mag parkeren of stilstaan interesseert hen niet.

Vrachtwagens die goederen komen brengen of halen voor ondernemers aan de Diek staan ook regelmatig vast. Ze kunnen niet meer draaien of keren in de smalle straat. Bovendien heeft de gemeente het verzonnen om parkeren links en rechts in de Hobbemastraat toe te staan, waardoor grote (vracht)wagens en bussen er nauwelijks meer door kunnen als er tegenliggers zijn. Met veel kunst en vliegwerk lukt dat soms, met het nodige gemillimeter. Het is wachten op ernstige schade aan geparkeerde auto’s. Wie ook compleet in het gedrang komen zijn de fietsers. Zelf ben ik geregeld klem gereden door auto’s of busjes, die op hun beurt moesten uitwijken voor tegenliggers. En ik ben niet eens een moeder met kind op de fiets. Je houdt je hart vast…

Onlangs werd de kruising Hobbemastraat met de Hoflaan gerenoveerd en wie dacht dat de gemeente daarbij verstandig te werk zou gaan kwam bedrogen uit. Er is niets veranderd aan die kruising, die dagelijks een specifieke periode compleet vast staat. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens uit 1990 bepaalt in diverse artikelen wat wel en niet mag op de openbare weg en één daarvan is dat je niet mag stilstaan op een kruising. Ik nodig de gemeente en politie uit om voor de grap eens een keer te komen kijken hoe de chauffeurs van de ophaalbusjes daarmee omgaan.

De Hobbemastraat is ronduit compleet ongeschikt voor tweerichtingsverkeer. De gemeente zou een verkeerscirculatieplan moeten instellen voor de binnenstad van Middelharnis middels éénrichting verkeer. Daarnaast moeten er voldoende parkeerplekken komen voor ‘ophaalbusjes’. Gebeurt dat niet dan voorzie ik op afzienbare termijn ernstig letsel in de Hobbemastraat. Hetzij door een noodlottig ongeval, hetzij door een knokpartij, hetzij door verkeerstechnische aanrijdingen. Ter overweging zou ik daarnaast willen meegeven om de school te verplaatsen naar een locatie waar meer dan genoeg ruimte is voor brengen en ophalen. Met al die actuele fusies, verhuizingen en faillissementen van scholen op ons eiland moet dat toch mogelijk zijn."

Lucas Hartong