Goeree-Overflakkee - Voor u ligt column 'De aai over z'n bolle buik", van Arieke Diepeveen (23). Zij is sinds 2014 een gecertificeerd gewichtsconsulent. Arieke: "Ook ben ik in 2018 afgestudeerd als lerares Nederlands. Dat is een groot voordeel bij het coachen van mensen. Gezonde voeding is namelijk belangrijk voor lichaam en geest. Daarnaast blijft er ook echt nog wel ruimte voor iets lekkers zoals een gebakje op een verjaardag of een wijntje bij een luxe diner!" Lees hieronder haar column. Deze verschijnt onder rubriek Overig/Column op iGOnl.

De aai over z’n bolle buik

De dag waar je al die tijd op hebt gewacht. Stralend sta je in het middelpunt. Complimenten, foto’s, cadeautjes en lekker eten. De witte jurk sluit naadloos aan om je slanke lichaam. Het staat en past perfect. Jaloerse blikken. Alles weet je nog precies, ook de opmerking van je oom die je wegwuift. Je oom die, na een aai over zijn bolle buik, een opmerking maakt over het dikker worden na deze dag. Als ervaringsdeskundige heeft hij recht van spreken. Volgens hem maakt dat niet uit, want je bent toch al voorzien.

De eerste weken verblijf je samen met je man in Venetië. Slenterend in de warmte door historische stadjes. Vervolgens begint het échte leven weer in Nederland. Ineens zit je ’s avonds na een dag werken met z’n tweeën in je eigen huisje. Hoe gezellig is het dan om samen op de bank een filmpje te kijken met een portie bitterballen of een zak paprika chips. Eten bestellen is een makkelijke en snelle oplossing. De sportschool laat je links liggen. De tijd die je samen hebt, ga je daar niet doorbrengen.

Terugkijkend weet je dat die witte jurk die in het stof op zolder ligt, verre van past. De aai die je oom over zijn buik gaf, kun jij ineens goed plaatsen. De verleiding is groot om door te gaan met je huidige leven, want het levert je gezellige avonden op. Toch kan het met kleine aanpassingen nog steeds gezellig zijn. Het past in je levensstijl en hiermee kun jij het roer al omgooien. Hoe doe je dit? Je kunt bijvoorbeeld in plaats van uit eten te gaan, samen koken. Kies een gezonde maaltijd uit. Dit kan ook een makkelijke maaltijd zijn. Vervolgens ga je met z’n tweeën naar de supermarkt om de boodschappen te halen. Koop alleen wat op het lijstje staat. Het gerecht kun je daarna met hem bereiden. Kies bijvoorbeeld voor een mooi tafelkleed en kleed het verder aan met kaarsjes. En hoe doe je het ’s avonds? Ga eens voor een romantische wandeling in het bos of op het strand in plaats van op de bank achter de televisie te zitten. En als het regent, zet dan gezonde snacks op tafel. Er zijn genoeg lekkere en gezonde alternatieven voor die portie bitterballen.

Al met al kun je uiteindelijk de opmerking van je oom wegwuiven en misschien past niet alleen je linkerbeen, maar ook je rechterbeen in die witte bruidsjurk.

Door Arieke Diepeveen