8 juni 2018, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder de nieuwe column 'Verbijsterend'.

Verbijsterend

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat je gaat stemmen om een bestuur te krijgen dat een afspiegeling is van wat de kiezers willen! Domme ikke. Zeer lange tijd was het zo dat in ons democratisch bestel de winnaar van de verkiezingen (die dus de meeste stemmen kreeg) het voortouw mocht nemen bij de formatiebesprekingen. Dat zijn de gesprekken die nodig zijn om tot een werkbare samenwerking te komen en te bepalen waaraan je de komende vier a vijf jaar aandacht en geld wilt geven. Gaat er bijvoorbeeld meer geld naar onderwijs of naar recreatie? Thuiszorg of straatverlichting? De dierenboerderij of de sportclub om de hoek? Best pittige vragen en keuzes om te maken.

Dat was eens. Vandaag de dag is het namelijk zo dat het er niet meer toe doet of je de grootste wordt bij de verkiezingen, hoe logisch dat ook lijkt. Het gaat erom om de niet gewenste partijen uit te sluiten. Niet langer draait het om de verbinding zoeken in deze samenleving, maar om je zin door te drijven ten koste van alles. Zo werd Leefbaar Rotterdam als partij de grootste bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, maar al direct daarna lieten zo ongeveer alle andere partijen weten niet te willen praten met Leefbaar. Die zouden namelijk vervelende plannetjes met de stad hebben. Mensen uitsluiten. Islamofoob zijn en zo. Never mind dat er nogal wat radicale elementen actief zijn in die stad, die worden gefinancierd vanuit dubieuze buitenlandse bron. Moet je niet willen aanpakken natuurlijk, ondanks waarschuwingen van de veiligheidsdienst AIVD.

Zo kon het deze week gebeuren dat er in Rotterdam coalitiebesprekingen van start gingen met –hou je vast- VVD, CDA, GroenLinks, D66, PvdA, ChristenUnie en SGP. U leest het goed: er zijn dus zeven partijen nodig om Leefbaar buiten de democratische boot te houden en dat levert een meerderheid op van zegge en schrijven één (1) zetel. Waren er tijdens de afgelopen bestuursperiode zes wethouders, nu worden het er tien. Nog nooit vertoond in Nederland, aldus bestuurskenners. Die moeten natuurlijk allemaal betaald: 125.361 euri per persoon per jaar, om precies te zijn. Da’s eigenlijk best een flink bedrag. En daar heb je dan nog geen letter uitvoering voor. Alleen nog maar de poppetjes die het moeten gaan doen. En mocht er tijdens de komende periode ook maar 1 raadslid zeggen dat hij of zij de coalitie niet meer steunt dan valt de hele boel in elkaar en gloort het riante wachtgeld. Nog jaren. Of dit de wens van de kiezer was? Roept u maar.

Nog bonter wisten de uitsluiters het te maken in Barendrecht. Daar brachten de kiezers hun stem in overgrote meerderheid uit op Echt Voor Barendrecht. Die partij kreeg op 1 zetel na in haar eentje de meerderheid. Je zou zeggen: de kiezer heeft bijzonder duidelijk gesproken. Maar het was net niet genoeg, want na de verkiezingsavond gaven alle overige partijen aan niet met EVB te willen praten, waardoor een coalitie werd gesmeed van –gaan we weer-: CDA, SGP, ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, VVD en D66. Alle politiek-ideologische verschillen werden opzij geschoven voor het Allen Tegen Eén. Gevolg is dat de oppositie in Barendrecht de komende jaren bestaat uit één partij, namelijk EVB. Verbijsterend dat met name SGP en ChristenUnie in beide steden meegaan in dit slopen van de democratie. Dit heeft namelijk niets meer te maken met fatsoenlijke politiek, maar met ordinaire partijpolitieke machtsspelletjes die bovendien lekker wat geld opleveren. Precies dat waaraan de kiezer juist zo’n hekel heeft gekregen en waarom men zich steeds meer afkeert van de politiek.

En op ons eiland? In ieder geval is de stem van de kiezer gehoord in het gegeven dat VKGO nu als winnaar in het college zit en de ChristenUnie er als verliezer is uitgewipt. Maar ook de VVD verloor en die zit er nog gewoon in. In de wandelgangen hoor je dat dat komt omdat Peter Feller "zo’n aardige man is". Eiland van Vrijheid won ook, maar zit niet in de coalitie. Ik zal maar niet vragen wie er allemaal níet met wie wilde praten. Het is één ondoorzichtig boeltje, regelmatig op het beschamende af. De kiezer blijft -wegens gekromde tenen- steeds meer thuis en stemt maar helemaal niet meer. Het maakt eigenlijk toch niet uit. Al wordt jouw partij de grootste, de rest sluit ‘m in een politiek incorrect monsterverbond gewoonweg uit. Uitsluiten is het nieuwe besturen. Nogmaals: verbijsterend.

P.S. Houd uw huis in de gaten. Voor u het weet eisen illegale krakers het op, zoals in Amsterdam, waar nog zo’n links monsterverbond de komende vier jaar de burger het normale leven zuur maakt."

Lucas Hartong