10 november 2017, Sommelsdijk - Een nieuwe column van Lucas Hartong ligt weer voor u klaar! Lucas is columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een actuele column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van Goeree-Overflakkee (her)kennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong verschijnen onder de rubriek Overig/Column. Lees hieronder 'De Polletiek'.

De Polletiek

Mensen vragen mij wel eens spontaan: ‘Doe je nog wat met de politiek?’ Dat vind ik altijd een lastige vraag om te beantwoorden. Liever krijg ik de vraag hoe het met mijn kinderen is of hoe het kan dat mijn auto nog steeds rijdt. Dat is namelijk minder gevoelig. Op de vraag naar de politiek vraag ik mijzelf altijd direct af: vanwaar en waartoe deze vraag? Noem het maar een soort van beroepsdeformatie die ik in de loop der jaren heb opgelopen. In de politiek is informatie namelijk essentieel en hoe meer informatie je ter beschikking hebt, des te beter je kunt opereren op het politieke toneel.

Want een toneel is het. Een poppenkast voor volwassenen, zeg maar. Hoe ik dat zo stellig kan zeggen? Ik heb er jarenlang middenin gezeten. Het spel om de knikkers en het potje. Het haantjesgedrag. De achterbakse praatjes in de wandelgangen. Het proberen beentje te lichten van concurrenten en regelmatig zelfs eigen collega’s. De geldverspilling en als we het daarover hebben: de ermee gepaard gaande tijdverspilling. De eindeloze vergaderingen en meetings waarin iedereen wel iets meende, al dan niet ongeveer dacht te weten waarover het ging en uiteindelijk de verkeerde conclusies trok en niet in lijn met het eigen geweten stemde. Dat toneel dus, waarover de burger zich terecht ontzettend verbaast en in toenemende mate boos over is.

Als iemand mij dus vraagt of ik nog iets met "De Polletiek" doe dan schiet ik automatisch in de reflex van ‘wat wil je precies weten en wat ga je aan anderen doorvertellen?’ Vermoeiend, vindt u niet? Vind ik ook. Als ik namelijk zeg dat ik er helemaal niets meer mee doe dan kan dat worden opgevat als ‘mooi, die blijft dus jaren columnist en we hoeven niks van hem te vrezen’. Als ik zeg dat ik nog wel eens wat doe dan volgt de vragenreeks van wát ik dan precies nog doe. Advieswerk? Netwerken met oud-collega’s? Ben ik in te huren voor een presentatie? En als ik laat vallen dat ik met iets nieuws bezig ben dan staat morgen in de media dat er een eigen partij zit aan te komen van ‘die Hartong’. Vermoeiend, inderdaad.

Nu wil het geval dat die vraag recentelijk wat vaker werd gesteld dan normaal. Dat komt door het feit dat er gemeenteraadsverkiezingen aankomen. Spannend! Opeens zie je bestaande partijen allemaal hun best doen om zo goed en zo breed mogelijk in de media te komen. Jarenlang hoor je nauwelijks iets van ze, maar nu opeens hebben ze allemaal goed en belangrijk werk voor u gedaan! En ze laten zich van hun gunstigste kant zien. Ze gaan op bezoek bij arme en eenzame mensen in tehuizen, staan op markten, schrijven wedstrijden uit, zijn ontzettend duurzaam, bestormen straks uw brievenbus met folders waarin de mooiste beloftes staan en ga zo maar door. Alles voor de zetels!

Of ik dus nog wat met "De Polletiek" doe? Jawel. Ik reis heel wat af en ontmoet mooie mensen die zich inzetten voor onze samenleving. Oud-collega’s en harde werkers in het bedrijfsleven. Misschien wel meer dan de huidige gemeenteraad en B&W lief is. Wie weet komt die Hartong alsnog met een eigen partij. De horror (dixit bijvoorbeeld de VVD). Of niet. Dan wordt vast een diepe zucht van verlichting geslaakt op het gemeentehuis. Maar beste dames en heren politici, vergeet niet dat ik dan nog altijd columnist ben. En u weet: wie schrijft, die blijft. Bovendien geldt: wie alle opties open houdt krijgt heel veel informatie. Die heb ik ook. Essentieel, zeker de komende tijd!

Lucas Hartong