3 februari 2017, Sommelsdijk - Voor u de vierde column van Lucas Hartong, columnist voor iGOnl, die om de week zijn belevingen en gedachten zal verwoorden in een column. Hartong heeft zijn opleidingen afgerond in de journalistiek en theologie en heeft vijf jaar in het Europees Parlement gezeten. De meeste inwoners van het veelzijdige eiland Goeree-Overflakkee kennen of herkennen hem. Lucas is getrouwd, heeft inmiddels twee studerende kinderen en zijn hobby's zijn naast het schrijven van de nieuwe columns: fietsen en raften. De columns van Hartong zullen verschijnen onder de rubriek Overig/Column op iGOnl en op de lokale televisie van RTV Slogo. Lees hieronder 'Democratie en moraliteit'.

Democratie en moraliteit

Neemt u van mij aan: als een politicus ‘om persoonlijke redenen’ plotseling zijn (of haar) biezen pakt dan is er véél meer aan de hand dan op het eerste gezicht lijkt. Zo kon u via de media vernemen dat wethouder Trouwborst opeens alles uit handen liet vallen en met de noorderzon uit de eilandelijke politiek verdween. Zijn belangrijkste portefeuille was financieën; een essentieel onderdeel van de politiek, want alles draait in grote mate om geld. Veel geld. Daarvan ging behoorlijk wat verloren aan het NK wielrennen dat op ons eiland werd gehouden. Zou dat de reden van zijn vertrek zijn? We weten het (nog) niet.

Afgelopen week was ik aanwezig bij de raadsvergadering waar door burgemeester Ada Grootenboer bekend werd gemaakt dat de wethouder afgetreden was. Ook zij noemde slechts de ‘persoonlijke redenen’. Op de vraag van een raadslid of zij wat meer achtergrond kon geven, omdat dit vertrek toch wel erg onverwacht was, stelde de burgemeester: “Ik kan noch wil hierop nader reageren”. Eerder afgelopen jaar diende de fractie van VKGO reeds een ‘motie van treurnis’ in omdat deze wethouder “onzorgvuldig omspringt met het gemeenschapsgeld. Hij heeft verzuimd zorg te dragen voor een gedegen financiële onderbouwing met daarin opgenomen de financiële risico’s”.

Tijdens diezelfde raadsvergadering maakten meerdere burgers gebruik van hun recht op inspraak. Het ging over van alles en nog wat, maar er liep een rode draad door alle gebrachte zorgen, vragen en onderwerpen: “De inspraak wordt niet serieus genomen en wij worden afgeserveerd”. De ene na de andere burger maakte zich ernstig zorgen over het democratisch gehalte van het gemeentebestuur. Het ging zelfs dieper: “Er wordt eenzijdige, onjuiste en misleidende informatie gegeven over issues die spelen op het eiland. Waar is de integriteit? De beginselen van behoorlijk bestuur worden regelmatig met de voeten getreden en kernpunten worden ontweken”. Ik geef slechts weer wat ik die avond hoorde.

Vergis u niet: dit speelt echt niet alleen op Goeree-Overflakkee. Het hele gebeuren rondom het aftreden van minister Van der Steur in de Tweede Kamer ging net zo. Het draaide om de vraag of de kamer juist is voorgelicht door de minister en een grote meerderheid zette hier –op z’n zachtst gezegd- grote vraagtekens bij. Het is dé politieke doodzonde bij uitstek: onvoldoende informatie geven aan volksvertegenwoordigers om correct hun werk te kunnen doen. Raadsleden, Tweede Kamerleden: zij zijn gekozen om het bestuur te controleren en dat zo goed en diepgaand mogelijk. Daarbij vertegenwoordigen zij de kiezers, die hen hun vertrouwen hebben geschonken, in de verwachting dat zij dit zo integer en transparant mogelijk doen. Niets meer, niets minder.

Deze week kreeg ik van een bevriend christendemocratisch politicus te horen dat een vooraanstaand lid van zijn Europese fractie in Straatsburg bekende 2,3 miljoen euro aangenomen te hebben om ‘in overeenstemming met een buitenlandse regering te stemmen’. Dat noemen we: omkoperij. Het betreft hier nota bene de Raad van Europa, waar de mensenrechten worden besproken. Bij uitstek een gebied waar niet de politieke kleur, maar morele integriteit de doorslag zou moeten geven. Integere pers en politici: zij zijn zo hard nodig en mogen nooit zwijgen over onrecht. Niet zwijgen of wegkijken, maar aanpakken. Dóórpakken. Omwille van de integriteit die meer dan ooit nodig is. Onze democratie én moraliteit staan namelijk op het spel.

Lucas Hartong