Goeree-Overflakkee - Het kan ons allemaal gebeuren. Je raakt je baan kwijt, je wordt ziek of je relatie gaat uit. Opeens kom je in de financiële problemen. "Praat erover, maak overzicht en zoek hulp als je er niet alleen uitkomt. Schaam je niet, je bent niet de enige!" Die boodschap vertelt de gemeente Goeree-Overflakkee met een animatievideo aan al haar inwoners. Bekijk hieronder de animatie over geldproblemen: "Praat erover, maak overzicht en zoek hulp als je er niet alleen uitkomt!"

Vervolg

De animatie van ruim twee minuten vertelt het verhaal van Noah. Hij maakt zich zorgen, is gestrest van alle rekeningen en slaapt slecht. Hij realiseert zich dat hij iets moet doen. De weg terug begint door erover te praten, de rekeningen te ordenen en hulp te vragen en accepteren als het nodig is. Op Goeree-Overflakkee kan dat bijvoorbeeld bij Schuldhulpmaatje Goeree-Overflakkee, waar vrijwilligers naast je gaan staan om samen met je een plan te maken om uit de schulden te komen. Daarnaast is er de Formulierenbrigade van Stichting ZIJN, die onder andere helpen met het invullen van formulieren én kijken naar andere hulpmogelijkheden.

“In actie komen is belangrijk, hoe moeilijk en lastig dat ook kan zijn. Het begint echt bij jezelf”, zo benadrukt wethouder Berend Jan Bruggeman (Sociaal Domein). “We weten dat door de coronapandemie de financiële situatie voor een aantal van onze inwoners ingrijpend is veranderd. Wacht niet tot er herinneringen of aanmaningen komen, maar kom in actie op het moment dat je weet dat betalen niet meer lukt. Daarom voorkom je boetes en grotere betalingsachterstanden.”

Betalingsproblemen? Wat nu?

Mensen met geldproblemen vragen vaak te laat om hulp. Ze schamen zich, denken er zelf nog uit te komen of weten simpelweg niet bij wie ze kunnen aankloppen. Daarom heeft de gemeente ook het project ‘Betalingsproblemen? Wat nu?’. Daarmee worden mensen geholpen die openstaande rekeningen hebben bij bijvoorbeeld woningcorporatie Oost West Wonen, de zorgverzekeraars of de water- en energieleveranciers. Een keer per maand krijgt de gemeente van deze organisaties een lijst van inwoners die meerdere rekeningen niet hebben betaald. Met deze inwoners wordt actief contact gezocht, om zo hulp te kunnen aanbieden.

Geldplannen

De gemeente Goeree-Overflakkee stelt ook geldplannen beschikbaar voor haar inwoners. Geldplannen helpen mensen om hun persoonlijke geldzaken in balans te brengen én te houden. Er zijn geldplannen voor verschillende situaties, die anoniem ingevuld kunnen worden. Geldplannen zijn zeker niet alleen voor mensen die moeilijk kunnen rondkomen, maar juist ook voor mensen die nadenken over hun pensioen of meer willen sparen, aflossen en beleggen. Kijk op startpuntgeldzaken.nl/goeree-overflakkee.