22 januari 2021 - Nederlandse Vissersbond: "Er komt een avondklok in Nederland, waarin iedereen van 21:00 uur tot – naar verwachting – 04:30 uur binnen moet blijven. De avondklok moet helpen bij het bestrijden van de COVID-19 pandemie. Mensen met een cruciaal beroep – waaronder de visserij valt – mogen hun (reizen van en naar) werkzaamheden wel voortzetten tijdens de avondklok. Hiervoor dient men een eigen verklaring en een werkgeversverklaring te kunnen aantonen. De Rijksoverheid stelt deze formulieren ook beschikbaar.

Avondklok

De avondklok zal ingaan op zaterdag 23 januari 2021 en duurt tot woensdag 10 februari. De avondklok houdt in dat alle personen in Nederland binnen moeten blijven van 21:00 uur tot – naar verwachting – 04:30 uur. In de week van 1 februari zal de regering een besluit nemen over het al dan niet verlengen van de avondklok na 10 februari 2021.

Werkgeversverklaring visserij

Voor cruciale beroepen geldt dat zij middels een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring’ een uitzondering kunnen krijgen voor de avondklok. Vissers vallen onder de cruciale beroepsgroep en zij kunnen dus gebruikmaken van deze uitzondering. Dit betekent dat wanneer de bemanning ’s avonds of ’s nachts van of naar de kotter reist, zij een ‘Eigen verklaring avondklok’ en een ‘Werkgeversverklaring’ moeten kunnen tonen. Voor zelfstandige vissers geldt in dit geval dat de maatschap (scheepsbeheerder) en niet de werkgever de verklaring ondertekent.

Formulier en werkgeversverklaring

Zodra de avondklok definitief akkoord is bevonden in de Tweede Kamer, zal de Rijksoverheid formulieren beschikbaar stellen via hun website. Het is niet toegestaan om zelf formulieren op te stellen. De maatschap kan het format voor de werkgeversverklaring invullen en verschaffen aan de bemanning. Daarnaast moet de betreffende persoon ook een ingevulde ‘eigen verklaring avondklok’ bij zich hebben. Beide ingevulde formulier moeten aangetoond worden als een visser tijdens de avondklok wordt aangehouden.

Vissers die gedurende de avondklok geen geldige, ingevulde formulier kunnen overleggen riskeren een boete van € 95,-.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Derk Jan Berends of Egbert van der Tuin via 0527-698151 of secretariaat@vissersbond.nl.