Landelijk - "Als we allemaal tegelijk in de auto zouden stappen en de snelweg op zouden gaan, ontstaan er kilometerslange files. We zagen dat in de afgelopen jaren vrijwel elke werkdag in de ochtend- en avondspits. Het snelwegennet heeft immers slechts een beperkte capaciteit. Nu over de hele wereld miljoenen mensen vanuit huis zijn gaan werken, rijst de vraag of de digitale infrastructuur dit extra internetverkeer wel aan kan. Vooralsnog lijkt het erop dat dit prima verloopt, maar toch zijn er op Europees niveau zorgen over. Wat zijn de gevolgen van het thuiswerken precies voor de infrastructuur van onze internetproviders?" Lees hieronder verder.

Massale toename

Direct in de eerste week waarin Nederland in een ‘intelligente lockdown’ ging, was een flinke piek te zien in het internetgebruik. Zo meldde KPN al na een dag dat er sprake was van een toename met maar liefst 25%, terwijl het gebruik de volgende dag nog verder steeg. Bij T-Mobile werd gesproken van een continue piek, terwijl er normaal vooral op zondagmiddag een echte piek waar te nemen viel, meestal veroorzaakt door grote sportevenementen die massaal worden bekeken. Bij Vodafone/Ziggo werd ook een verhoogd gebruik gemeten, zowel overdag als in de avond.

Oorzaken

De extra drukte kan niet geheel worden toegeschreven aan het thuiswerken. Er zijn nog een paar andere factoren die bepalend zijn:
Onderwijs op afstand. In feite is dit natuurlijk ook een vorm van thuiswerken, maar we noemen hem toch even apart. Alle leerlingen die nu thuis onderwijs volgen, maken extra uren op het internet en verbruiken dus ook meer data.

Mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten, moeten zich nu thuis vermaken. Ze gaan daardoor vaker het internet op en kijken ook meer televisie dan gewoonlijk. Ook dit heeft een toename van het dataverbruik tot gevolg.

Een piek in de avonduren laat zich eenvoudig verklaren door het feit dat het club- en verenigingsleven stil ligt en ook de theaters, bioscopen en horecabedrijven niet toegankelijk zijn. Ook hier geldt dat meer mensen zich thuis moeten vermaken.

Wanneer we de huidige cijfers met betrekking tot het gebruik van internet vergelijken met die van voor de coronacrisis, blijkt over de hele lijn een forse toename. Dat geldt overigens ook voor het aantal mensen dat kiest voor een ander abonnement en profiteert van goedkoop internet en bellen door over te stappen naar een andere provider.