Sommelsdijk - De heer Koert Wijnands schrijft: "Zoals u ongetwijfeld weet worden er nogal eens lelijke dingen gezegd over de kwaliteit van het zwembadwater in Sport-en Recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk. Samen met de manager van SRGO, Lesly Wolters, heb ik een briefwisseling gehad; welke hieronder staat." Lees meer, door Koert Wijnands en Lesly Wolters.

Brief Koert Wijnands:

"Zwembadwater in de Staver. In 1993 wilde ik meezwemmen in de Haringvlietoversteek. Ik was toen 49 jaar en vond het raadzaam eens wat baantjes te gaan trainen in de Staver. Sindsdien zwem ik daar tweemaal in de week 40 baantjes ofwel een kilometer. Eerlijk gezegd, de laatste paar jaar maar eenmaal in de week. Uiteindelijk word ik ook een daagje ouder. Ondertussen ben ik 74 en heb ik in 2017 aan de laatste oversteek deelgenomen en besloten dat het voor mij inderdaad de laatste keer was.
Nu lees ik de laatste tijd dat er blijkbaar met dat water van de Staver iets loos zou zijn. Wat je daar allemaal niet van kunt krijgen, het is ongelooflijk. Maar het rare is dat ik daar nooit iets van gemerkt heb. Vanmorgen heb ik het eens gevraagd aan de vaste ploeg mensen die daar ’s ochtends hun baantjes komen zwemmen. Diverse ken ik vanuit dat zwembad al 25 jaar en vele anderen 10 tot 20 jaar. Unaniem was de opmerking: “Wat een kolder.” Niemand van ons (en wij zijn toch de trouwste bezoekers) heeft zelfs maar eenmaal gemerkt dat er iets aan het water zou mankeren. Geen vlekken op de huid, moeilijk ademhalen of wat dan ook.
Ja, we hebben wel eens meegemaakt dat we er op een ochtend niet in mochten. Voor wij naar binnen mogen wordt het water altijd gecontroleerd en die keer was het chloorgehalte wat te hoog. Heel goed dat die controle er dan is.
De whirlpool en onlangs het peuterbad zijn weleens uit voorzorg gesloten. Ze voldeden nog wel aan de norm, maar voorkomen is beter dan genezen. We mogen blij zijn dat men in de Staver zo nauw kijkt.
Ik hoorde vanmorgen wel de meest dwaze verhalen. Zo wist één van de zwemmers te vertellen dat een kennis hem had gevraagd of hij ook in De Staver zwom. Nadat hij dat beaamde vroeg ze heel serieus: “Wil je dood?” Zover is het al gekomen dat één man die deze verhalen in de wereld brengt, hele volksstammen gek krijgt. Ons eiland is in feite toch ook maar een dorp en rare verhalen gaan vaak snel en aangedikt als een lopend vuurtje rond. Mensen van de waarheid overtuigen is daarna is veel moeilijker."
-----------

Reactie Lesly Wolters:

"Wat een mooi verhaal.

De Staver is heel blij dat zo n trouwe groep wekelijks komt zwemmen, sommigen zelfs 2 keer per week.
Dat de heer Wijnands de moeite neemt om dit te melden is hartverwarmend. Wij herkennen ons in zijn verhaal en hopen nog lang op een positieve manier de heer Wijnands, de ochtendgroepen en anderen te mogen ontvangen. Natuurlijk moeten wij soms in het zwembad werkzaamheden verrichten om het bad op orde te houden, zoals ieder ander zwembad, we hebben onze storingen gehad, maar we nemen geen risico’s met mensen. Daar is ook geen reden voor. Geen enkele. Het personeel, waarvan sommigen ook al 30 jaar in het zwembad van de Staver staan, zwemmen zelf ook regelmatig na een soms lange werkdag. Ook hun eigen kinderen zwemmen inmiddels in onze zwembaden, het staverteam ontvangt u met veel plezier."

Lesly Wolters
Manager SRGO