Oude-Tonge - Waterschap Hollandse Delta maait dijken, slootkanten en wegbermen op de Zuid-Hollandse eilanden waar mogelijk en kansrijk op een natuurvriendelijke wijze. Met de plaatsing van een zogenoemd ‘insectenhotel’ aan de Watergatseweg in Oude-Tonge onderstreept Hollandse Delta symbolisch het belang van deze ecologisch aanpak en nodigt anderen uit dit voorbeeld te volgen. Lees hieronder meer.

Ecologische maaien betekent dat het gemaaide gras wordt afgevoerd zodat de ondergrond kan verschralen. Zo kunnen meer soorten planten en kruiden zich ontwikkelen wat bijdraagt aan diversiteit van flora & fauna.

Heemraad van Wegen Piet Robijn: “Deze manier van maaien en ecologisch onderhoud heeft een positieve invloed op de natuur en ecologie in ons gebied. De omgeving wordt groener, natuurlijker en de biodiversiteit verrijkt."

Het polderlandschap vormt één aaneengesloten natuurlijk lint. Het waterschap doet al aan ecologisch (berm)beheer sinds 2016. Ook dit voorjaar werd er weer ecologisch gemaaid. Deze periode wordt nu feestelijk afgesloten met de plaatsing van een insectenhotel.

Bijen hebben bijzondere aandacht. Het lint van bloemrijke dijken en bermen wordt ook wel honey highway genoemd en het insectenhotel een bee&bee.

Insectenhotel

Een insectenhotel biedt onderdak aan insectengasten. Het helpt bijen, hommels en vlinders die op hun beurt weer bloemen bestuiven. Lieveheersbeestjes, zweefvliegen en gaasvliegen gaan ongedierte te lijf. Kinderen kunnen gefascineerd kijken naar die grappige beestjes die de gaatjes in- en uitkruipen.