Opgepoetste visserschepen, honderden vlaggetjes en heel veel verse vis maakten zaterdag 2 juli 2011 de sfeer, wanneer in de binnenhaven van Stellendam een Vlaggetjesdag werd gehouden.

De Vlaggetjesdag werd georganiseerd door Vissersvereniging Zuid West in nauwe samenwerking United Fish Auctions. Hoofdsponsor is Rabobank Goeree- Overflakkee. Deze dag was een feestelijke presentatie van de Goereese vloot, die in het teken zal stond van de vele vissersschepen die wekelijks vanuit Stellendam de Noordzee opvaren en de vis waarmee zij huiswaarts keren.

Programma

Na de officiële opening startte om 11:00 uur de braderie. Er stonden kramen met diverse (visserijgerelateerde) artikelen, waaronder ook een vistafel met vis die de Goereese vloot wekelijks vangt. Er waren ambachten en demonstraties, een shantykoren festival en er werd  Stellendamse garnaal gepeld. Daarnaast was een Scholplein waar men onder het genot van een drankje heerlijke scholkibbeling en de romige Scheveninger Best scholsoep kon proeven.

 

Op de loswal aan de binnenhaven was het Plein van de Toekomst waar de verschillende bedrijven in en om Stellendam zich presenteerden en die het publiek van alles vertelden over de nieuwe visserijtechnieken. Aan de andere kant van de haven vonden spectaculaire demonstraties plaats van onder meer Kenbri Fire Fighting, de KNRM en het Sigma-team.

Als hoogtepunt van de dag wordt een Vlootschouw op het Haringvliet gehouden. Onder aanvoering van het Vlaggenschip (GO1) zullen naar verwachting 38 kotters in formatie een tocht van zo’n anderhalf uur over het Haringvliet maken. Belangstellenden kunnen meevaren tijdens deze tocht.

Protest tijdens Vlaggetjesdag

Burgers en het bedrijfsleven voerden op deze 2 juli ook een gezamenlijk protest tegen de voorgenomen herindeling in de gemeente Goedereede. Zo werd tijdens de vlootschouw op de schepen massaal de vlag ‘Herindeling NEE’ gevoerd en werden handtekeningenacties en diverse protestacties gehouden. Er vloog ook een vliegtuig met de protestboodschap over de woonkernen van Ouddorp, Goedereede en Stellendam. Dit vliegtuig escorteerde de Vlootschouw op het Haringvliet, waarmee de Goereese visserijsector tegen de voorgenomen herindeling van de gemeente Goedereede protesteerde.