15 april 2024, Middelharnis - Vanaf vandaag kunnen inwoners van Goeree-Overflakkee subsidie aanvragen bij de gemeente voor het isoleren van hun woning. De subsidie is bedoeld voor huizen met een WOZ-waarde tot €339.000,- die niet goed geïsoleerd zijn. Met de nieuwe regeling wil de gemeente zoveel mogelijk inwoners helpen die nu nog in een slecht geïsoleerd huis wonen. Lees meer >>

Vervolg

Inwoners kunnen maximaal €1.460,00 subsidie krijgen voor het isoleren van hun woning. Het subsidiebedrag wordt meteen betaald na toekennen van de subsidie. De subsidie is vanaf nu aan te vragen, maar kan ook met terugwerkende kracht aangevraagd worden voor isolatiemaatregelen die na 1 januari 2023 zijn uitgevoerd. De subsidie is niet alleen beschikbaar voor mensen die aannemers inhuren voor de klus. Ook doe-het-zelvers kunnen subsidie aanvragen. Inwoners kunnen de subsidie aanvragen via de website van gemeente Goeree-Overflakkee.

Subsidie vooraf

Een belangrijk voordeel van de regeling is dat het subsidiebedrag meteen wordt uitgekeerd nadat de aanvraag is goedgekeurd. Hiermee wil de gemeente financiële drempels wegnemen. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om dit soort bedragen voor te schieten.

Woningen met een WOZ waarde tot € 339.000

Alle woningeigenaren op Goeree-Overflakkee met een slecht geïsoleerd huis waarvan de WOZ waarde € 339.000 of minder is, komen in aanmerking. Hierdoor krijgt iedereen binnen de doelgroep een eerlijke kans op subsidie.

Isolatiemaatregelen

Inwoners kunnen voor verschillende maatregelen subsidie aanvragen zoals isoleren van het dak, gevel, zoldervloer en ramen. Ook de kosten van persoonlijk advies van het Energieloket Goeree-Overflakkee valt onder de mogelijkheden om subsidie voor aan te vragen. Helaas is het nu nog niet mogelijk om subsidie aan te vragen voor spouwmuurisolatie, tenzij de inwoner ontheffing op de Wet Natuurbeheer heeft gekregen van de Omgevingsdienst Haaglanden. Informatie hierover is te vinden op de website van de omgevingsdienst.

Natuurinclusief isoleren

In de spouwmuren of onder het dak van woningen zitten vaak beschermde dieren zoals vleermuizen, gierzwaluwen of huismussen. Het is daarom belangrijk om op een natuurvriendelijke manier te isoleren. Dit is vastgelegd in de Wet Natuurbescherming. Het zomaar isoleren van spouwmuren of daken, zonder rekening te houden met deze dieren, mag dan ook niet. Daarom moeten de werkzaamheden uitgevoerd worden door bedrijven die een certificaat Natuurinclusief Isoleren hebben.

Gemeente biedt trainingen aan
De gemeente start eind april met het organiseren van trainingen aan ondernemers op Goeree-Overflakkee zodat zij het certificaat Natuurinclusief Isoleren kunnen krijgen. Als bedrijven dit certificaat hebben mogen zij isolerende maatregelen uitvoeren. Op voorwaarde dat de werkzaamheden buiten de kraamperiodes van beschermde dieren worden gedaan en voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de dieren te beschermen. Informatie over deze trainingen is op deze website te vinden.

Advies via het Energieloket

De gemeente werkt samen met het Energieloket Goeree-Overflakkee. Inwoners die een eerste beeld willen hebben over wat zij kunnen doen om een energiezuiniger huis te krijgen, kunnen contact opnemen met het Energieloket. Ook kunnen ze terecht op de website van het Energieloket GO of een gesprek aanvragen met een energiecoach of adviseur. De kosten hiervan worden ook vergoed via de subsidieregeling.

Meer informatie

Meer informatie over het isoleren van een woning is te vinden op:

energieloketgo

klimaatkrachtiggo