2 februari 2024 - Zoals twee maanden geleden al in de aankondiging voorspeld, stond de linker vleugel van cultureel centrum Het Diekhuus in Middelharnis op zaterdag 27 januari jl. inderdaad bol van de sportieve herinneringen. Voormalig turnster Anita van Zielst organiseerde die middag namelijk een reünie voor oud-leden van turnvereniging MH-SD uit de jaren 60, 70 en 80. En zelfs de jaren 50 waren ruimschoots vertegenwoordigd. Lees meer en bekijk de foto's >>

Vervolg

Maar liefst 94 oud-gymnasten gaven ‘acte de présence’ en brachten behalve talloze herinneringen ook enorm veel gezelligheid mee.

Ontvangst

Bij de entree hing een speciaal voor de gelegenheid gemaakt spandoek en liepen de deelnemers onder een vrolijk versierde boog het Diekhuus binnen. Aldaar werden zij ontvangen door enkele vrijwilligers en kreeg iedereen een voorgedrukte naamsticker met het oude clublogo. De turn(st)ers werden bij het betreden van de zaal op de foto gezet en één voor één persoonlijk verwelkomd door de organisator.

Welkomstwoord

Tijdens het welkomstwoord vroeg Anita van Zielst applaus voor de vrijwilligers van het organisatieteam. En bedankte zij alle sponsoren. Hun bedrijfslogo’s waren gedurende de gehele ontvangst te zien op het grote scherm in de zaal.

Geschiedenis

Daarna gaf zij om beurten het woord aan twee oud-voorzitters. Tinus Coolbergen was in de jaren 60 voorzitter en vertelde alle reünisten kort iets over het ontstaan van de vereniging en over zijn ervaringen in de jaren 50 en 60. Vervolgens kreeg Piet van Zielst (jawel, de vader van) de microfoon. Hij was in de jaren 70 en 80 MH-SD voorman en deelde met alle aanwezigen zijn belevenissen uit die tijd.

Gymnastenlied

Na dit lesje turngeschiedenis, was het tijd voor de start van de reünie. Anita vroeg alle aanwezigen om gezamenlijk ‘muzikaal’ af te trappen met het aloude Gymnastenlied. Een lied dat in de jaren 50 en 60 verplichte kost was voor ieder MH-SD lid. Twee coupletten moest je kennen. Tijdens wandelmarsen werd dit dan ook door iedere gymnast uit volle borst gezongen. Om dit klusje ook op deze middag te klaren, werd het team van oud-voorzitters uitgebreid met Ary Los en Swier Garst. Dit kwartet nam het voortouw en ondanks (of dankzij) het gebrek aan zangtalent, zat de sfeer er meteen goed in.

Fotopresentatie en knipselkrant

Na de opening konden de oud-leden op het grote scherm genieten van een doorlopende presentatie van 270 turnfoto’s uit de oude doos, speciaal voor deze reünie verzameld. En op alle tafels lag een 70 pagina’s tellende knipselkrant met krantenartikelen en documenten uit lang vervlogen tijden.

Stukje archief terug

In de 75 jaar dat MH-SD bestaat, is het archief helaas enkele malen ‘als sneeuw voor de zon’ verdwenen. Met het overhandigen van een exemplaar van deze dikke knipselkrant en het ter beschikking stellen van alle oude foto’s, heeft het huidige bestuur toch weer een stukje clubgeschiedenis terug.

Selfiecorner

In een kleine zaal van de linker vleugel was een heuse MH-SD selfiecorner ingericht. Maar omdat niemand het feest in de grote zaal wilde missen, werd het zwart/gele fotoframe met de slogan: ‘een kiek van de gymnastiek’ al snel verkast naar de hoofdzaal en werd er lustig op los gekiekt.

Jubileumcadeau

Ook al worden de grote kosten van deze reünie gedragen door de sponsoren, er zijn uiteraard altijd nog wat losse andere bonnetjes die ook moeten worden afgetikt. Daartoe stond er een donatiebox in de zaal. Zonder dat het huidige bestuur op de hoogte was, had Anita vooraf aan alle deelnemers gemeld dat iedere euro die onder aan de streep zal overblijven, wordt geschonken aan de vereniging… als jubileumcadeau van de oud-turn(st)ers.

Pas tijdens de reünie werden voorzitter Cees Vroegindeweij en secretaris Jacqueline de Vos hiervan door de organisator op de hoogte gesteld. Zij waren beiden blij verrast door dit gebaar. En gaven tevens aan dat zij vol enthousiasme aan de slag gaan om voor de huidige leden een aantal jubileumfestiviteiten te organiseren.

Foto's

De foto’s van deze reüniemiddag, door Turnvereniging MH-SD