Middelharnis - ZML De Ark en de beide SBO scholen in Middelharnis hebben van het samenwerkingsverband Goeree-Overflakkee een flink bedrag gekregen ten bate van de aanschaf van materialen voor de prikkelverwerking. Het team van ZML De Ark in Middelharnis heeft zich het afgelopen half jaar verdiept in de problematiek rondom de prikkelverwerking: "Hoe ga je om met onder- en overprikkelde leerlingen en hoe zet je verschillende aangeschafte materialen effectief in?" Lees meer >>

Vervolg

Prikkelverwerking is de verwerking van informatie die via onze zintuigen binnenkomt Bij een gezonde prikkelverwerking worden minder belangrijke zaken niet waargenomen of verdwijnen naar de achtergrond. Zo kun je een gesprek met iemand voeren terwijl de radio aanstaat of de klok tikt.

Bij een verstoorde prikkelverwerking worden de prikkels niet gefilterd of juist te veel gefilterd. Met als gevolg dat er te veel of juist te weinig prikkels worden waargenomen. Een verstoorde prikkelverwerking is van invloed op de ontwikkeling van de leerling.

Het team van De Ark heeft bijscholing gevolgd bij SI-therapeuten, dat zijn deskundigen op het gebied van prikkelverwerking.

We hebben materialen aangeschaft die ingezet worden bij leerlingen met een verstoorde prikkelverwerking, zoals fietskrukken, wiebelkrukken, een mandschommel, zitzakken, verzwaringsvesten, speelzand, lichttafels, en spel- en friemelmateriaal. Bovendien zijn er plekken gecreëerd waarin leerlingen zich kunnen terugtrekken; er zijn stilte cabines in het kooklokaal en op het schoolplein. Al deze materialen worden inmiddels ingezet bij onze leerlingen. Hierdoor zijn we beter in staat adequaat om te gaan met prikkelverwerkingsproblematiek.

De Ark is gevestigd in Middelharnis en biedt Christelijk Speciaal en Voortgezet Speciaal onderwijs aan leerlingen van 4 tot 20 jaar.