6 december 2023, Regio - Water Natuurlijk stemt niet in met de begroting 2024 van het waterschap Hollandse Delta. "Met tegenzin, want op vele fronten zijn we op de goede weg. Alleen waterkwaliteit en de zorg voor droge voeten is wat ons betreft ondermaats." Een voorstel van de fracties van Water Natuurlijk en Natuur voor verbetering kreeg onvoldoende steun. "De reactie van de Heemraad leidde ertoe dat de motie met 9 stemmen voor en 20 tegen het niet heeft gehaald." Lees meer >>

Verenigde Vergadering

Op 24 november jl. was er weer een vergadering van het algemene bestuur van het waterschap en dit keer stond de begroting voor 2024 op de agenda. Een begroting is belangrijk: daar moet ‘landen’ wat je wilt gaan doen gedurende het jaar. Water Natuurlijk heeft de begroting kritisch doorgenomen en zagen verbetering terug, er was meer aandacht (lees geld) voor bijvoorbeeld duurzaamheid en ecologisch beheer van dijken. Helaas schoot de begroting tekort op een heel belangrijk onderwerp: de watergebiedsplannen.

Watergebiedsplannen, waarom willen we dat?

Watergebiedsplannen moeten ervoor gaan zorgen dat waterkwaliteit en klimaatbestendigheid op orde komen. In de begroting is opgenomen dat de uitvoering van de plannen voor een groot deel na 2027 valt. Dat is niet alleen wederom uitstel maar ook zijn er wettelijke kaders waar het waterschap zich aan moet houden. Hierbij geldt eind 2027 de absolute deadline voor de doelstellingen die eigenlijk al in 2015 gehaald moesten zijn. Daarbij is ook het uitvoeren van de maatregelen (voor eind 2027) onderdeel van het nieuwe Bestuursakkoord, daar wordt dus ook geen recht aan gedaan.

Voortel vanuit Natuur en Water Natuurlijk

De fracties Natuur en Water natuurlijk hebben daarom een voorstel (motie) ingediend om het College van Dijkgraaf en Heemraden op te roepen om komend voorjaar met een plan te komen om de watergebiedsplannen wel in 2027 uitgevoerd te hebben. Voorafgaand aan de vergadering leek de motie een brede steun te krijgen van de andere partijen in het algemeen bestuur. Tijdens het debat veroorzaakte de Heemraad watersysteem onduidelijkheid over de wettelijke verplichting opgenomen in de provinciale Omgevingsverordening. Deze verordening stelt dat de inrichting van het watersysteem in de Hollandse Delta uiterlijk 31 december 2027 aan de normen moet voldoen. Ons waterschap heeft de opvatting dat het daarbij gaat om het watersysteem geschikt maken voor het huidig klimaat ofwel de neerslag gegevens uit het verleden…en deze ‘mening’ deelt Water Natuurlijk niet! Daarbij werd de discussie helaas afgeleid van waar het om gaat: waterschap u moet aan de slag en u houden aan het bestuursakkoord!

De reactie van de Heemraad leidde ertoe dat de motie met 9 stemmen voor en 20 tegen het niet heeft gehaald.

En nu?

De Heemraad heeft toegezegd te komen met een ‘bestuurlijke informatiebrief’, daar zou het antwoord op onze vragen over de watergebiedsplannen en de uitvoering hiervan moeten komen. Water Natuurlijk ziet deze brief tegemoet en gaan daar weer kritisch naar kijken. De urgentie van klimaatrobuustheid en waterkwaliteit moet blijven benadrukt.

Tekst en foto Konnie Wilkens, fractievoorzitter Water Natuurlijk Hollandse Delta