Sommelsdijk - Op maandag 15 mei jl. was het tijd voor het lang verwachte Meedoenfestival in het Prieel van de Staver in Sommelsdijk. Het was dé plek voor werkgevers en werkzoekers om elkaar te ontmoeten. "Een paar honderd mensen die opzoek zijn naar werk waren uitgenodigd. En dat waren mensen met diverse achtergronden. Maar in ieder geval één ding hebben ze gemeen: Ze zijn opzoek naar werk. En dat is waar het om draaide in het Prieel." Lees meer in het persbericht van gemeente Goeree-Overflakkee >>

“We willen een inclusieve samenleving,” laat wethouder Berend Jan Bruggeman weten. “Dat klinkt heel duur, maar het gaat erom dat we iedereen een kans willen geven. Daarom is dit Meedoenfestival zo goed. De naam is ook goed gekozen, want iedereen wil meedoen en dat moet ook kunnen. Maar niet iedereen kan hetzelfde. Daarom is het mooi om te zien dat ook zoveel verschillende bedrijven en organisaties hier vandaag aanwezig zijn om kennis te maken met de gasten.”

Ontwikkelbedrijf

Eén van de aanwezige bedrijven is ook medeorganisator van het festival, namelijk het Ontwikkelbedrijf van de gemeente. “Deze dag is een mooi moment voor bedrijven om zichzelf te promoten. Dat doen wij als Ontwikkelbedrijf ook,” vertelt praktijkopleider Miranda van Keulen. “Wij werken met mensen die wel graag willen werken, maar hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken. En vandaag laten wij zien wat er binnen het Ontwikkelbedrijf allemaal mogelijk is.”

Het Ontwikkelbedrijf is er voor iedereen die een baan zoekt en onder de Participatiewet valt. Dan kun je al geen uitkering meer krijgen via het UWV. “Sommige mensen hebben zo’n afstand dat ze op een hele andere manier begeleid moeten worden. En dat kan ook gewoon binnen ons bedrijf,” laat Miranda weten. “Ons doel is dat iedereen uiteindelijk vertrekt met een baan. Daarvoor hebben we ook diverse leerlijnen opgezet. Zo leren mensen hun weg vinden binnen een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld in de kinderopvang of in het groen. Er wordt gekeken wat bij iemand past en wat hun wensen zijn. Zo werken we samen naar een baan toe.”

Schipper Elektrotechniek

Een bedrijf dat al vaker mensen vanuit het Ontwikkelbedrijf heeft aangenomen is Schipper Elektrotechniek. Het is één van de oudste bedrijven van Goeree-Overflakkee. “We werken van Middelburg tot Amsterdam en hebben ongeveer 80 man eigen personeel. Daarbij hebben we ook 30 tot 50 man ingeleend personeel. Onder hen zitten meerdere mensen die een afstand hadden tot de arbeidsmarkt. Dus dit festival sluit heel mooi aan bij ons bedrijf,” vertelt bedrijfsleider Demian Vermunt.

Het bedrijf is op zoek naar nieuwe mensen. “Alles wordt elektrisch, dus extra mensen zijn hard nodig. We staan hier vandaag dan ook om te kijken of er mensen zijn die wij een plekje kunnen bieden. En dat kan echt van alles zijn. Van magazijnmedewerker tot hulp op de bouw. En je hoeft echt niet technisch aangelegd te zijn, er is meer te doen binnen ons bedrijf.”

Jongeren

Het Meedoenfestival was ook voor jongeren zonder startkwalificatie. Dat is een diploma havo, vwo of mbo-niveau 2 of hoger. Dat zorgde ervoor dat er ook klassen met leerlingen langskwamen bij het Prieel in De Staver. Speciaal voor die jongere bezoekers was de Ontwikkelbus aanwezig. Het team Jong en Sterk uit Rotterdam heeft de Rit van de Leven-campagne met de Swipe van je Leven-tool ontwikkeld. Dat is een pagina waarop je kunt aangeven wat je leuk vindt en wat er totaal niet bij je past. Aan het einde komt er dan een bedrijf uit dat bij jou past, inclusief contactgegevens. “Onder jongeren is er veel twijfel over wat ze willen. Of misschien zitten ze in een situatie waar ze niet makkelijk uit kunnen komen,” vertelt Khayat Bonnoury. Zij is scholingsadviseur bij de Ontwikkelbus. “Wij gaan graag in gesprek met jongeren of hun ouders. Op die manier proberen we hen aan te sporen om aan het werk te gaan. We maken hen duidelijk dat het belangrijk is om een doel te hebben, een weg die ze in willen slaan in de toekomst. Dat houdt hen op het rechte pad. Met de Swipe van je Leven kom je erachter welke kant dat pad op kan gaan.”

Vrijwilligers

Naast betaalde banen werd er bij het Meedoenfestival ook gevraagd om vrijwilligers, bijvoorbeeld bij de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. “De bibliotheek is een ontmoetingsplek voor iedereen,” weet ook Manon Allard. Zij is coördinator van het digiTaalhuis van de bibliotheek. “Wij helpen mensen met het digiTaalhuis beter Nederlands spreken, schrijven en verstaan. Niet alleen allochtonen, ook autochtonen. Er zijn ook genoeg Nederlanders die wel wat extra hulp kunnen gebruiken. Want als je goed Nederlands kan, wordt het lezen van brieven van de overheid een stuk makkelijker. Ook het regelen van alle overheidszaken kun je dan zelfstandig doen. Daarom zoeken we voor de bibliotheek naar extra mensen die hierbij kunnen helpen. We willen namelijk iedereen helpen en wel op de manier die voor hen het beste is.”

Voor iedereen

Het Meedoenfestival was dus echt een mooi moment voor alle werkzoekenden om contact te maken met werkgevers uit de Regio Rijnmond. Ruim twintig ondernemers waren aanwezig op de markt om die contacten te leggen. Ook de aanwezige gasten vonden het een geslaagde dag. “Een mooi aanbod, goed gevarieerd. Ik denk dat er voor iedereen wel wat bij zat,” laat iemand na afloop weten. Een ander vond het goed opgezet. “Het was klein, maar wel een mooi aanbod. Ik heb goede gesprekken gevoerd met de bedrijven. Vooral de kraam van Stichting MEE was een goede toevoeging. Erg handig als je nog niet weet welke kant je op wilt.”

De gemeente kijkt terug op een geslaagd Meedoenfestival. “We zijn blij met alle enthousiaste organisaties en bezoekers die een leven lang willen ontwikkelen. Er zijn vervolgafspraken gemaakt over solliciteren, het volgen van trainingen en leerwerktrajecten. Het smaakt zeker naar meer!” Het Meedoenfestival werd medemogelijk gemaakt door Eilandmarketing Goeree-Overflakkee, Aannemingsbedrijf Dorsman en het Werkgevers Servicepunt Rijnmond.

Foto's

Foto 1: Feestelijke opening door wethouder Bruggeman.

Foto 2 en 3: In gesprek met het Ontwikkelbedrijf van gemeente Goeree-Overflakkee.

Foto 4: Bezoekers bij de stand van Schipper Elektrotechniek