Er zijn veel voordelen van het gebruik van een vijverpomp, en daarom is het meestal een van de eerste elementen die je plant voor een nieuwe vijver. "Je zou kunnen verwachten dat een bedrijf als Toppy vijverpompen promoot, omdat zij ze actief online verkopen." Een vijverpomp is een essentieel onderdeel van de gezondheid en het welzijn van elke vijver. Vraag elke vijver deskundige of lees elke gezaghebbende bron over vijvers en ze zullen allemaal hetzelfde zeggen. Een gezonde vijver heeft een vijverpomp nodig! Lees meer >>

Wat doet een vijverpomp?

Een vijver is een plas water zonder stroming en beweging. Dit kan leiden tot verkleuring en zuurstofgebrek, wat schadelijk kan zijn voor uw vissen en het vijverleven.

Een pomp brengt daar verandering in. Deze laat het water in de vijver circuleren, filtert het en voegt zuurstof toe aan het water. Pompen alleen laten het water circuleren. Pompen met filters helpen het water te reinigen en pompen die fonteinen of waterpartijen voeden kunnen helpen het water van zuurstof te voorzien.

Alle pompen samen houden algen op afstand, voegen essentiële zuurstof toe voor vissen en circuleren die zuurstof en schoon water door de vijver.

Welk type vijverpomp heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten vijverpompen en welk type u nodig hebt, hangt af van de grootte van uw vijver en van wat u ermee gaat doen. De meesten raden echter de twee hoofdtypen aan: vijverfilter pompen en fonteinpompen. Er zijn ook gecombineerde pompen verkrijgbaar die beide kunnen doen.

Vijverfilterpomp

Een Oase vijverpomp is bedoeld om vuil water door een filter te pompen en terug in de vijver te pompen. Het is een relatief eenvoudige, maar betrouwbare pomp die kan helpen uw vijver schoon te houden.

Dit type pomp helpt niet bij de zuurstofvoorziening.

Fonteinpomp

Een fonteinpomp is, zoals de naam al aangeeft, bedoeld om een waterpartij aan te drijven. Deze waterpartij zorgt voor zuurstof in het water en is tevens een mooi gezicht. Een fonteinpomp drijft geen filter aan.

Combinatiefilter en fonteinpomp

Er zijn combinatie pompen verkrijgbaar die zowel het filterproces als een fontein kunnen aandrijven. Hierdoor wordt het water zowel gereinigd als van zuurstof voorzien, wat een dubbel voordeel oplevert. Het nadeel is dat ze meestal alleen geschikt zijn voor kleinere vijvers.

Welk formaat vijverpomp heeft u nodig?

De volgende grote vraag is welk formaat vijverpomp u moet kopen. U wilt er een die krachtig genoeg is voor uw vijver, maar niet zo krachtig dat u geld verspilt.

Er komt veel kijken bij het bepalen van de grootte van een vijverpomp, maar in principe vermenigvuldigt u de lengte met de breedte en de diepte van uw vijver om het watervolume te berekenen.

Vervolgens telt u de opvoerhoogte op, de hoogte waarop het water naar het wateroppervlak of naar de fontein moet worden gestuwd.

Waar moet ik de vijverpomp installeren?

Waar u uw pomp installeert, hangt af van het type dat u neemt, al dan niet onderdompelbaar.

Dompelpompen kunnen in de vijver worden geplaatst en kunnen desgewenst 24/7 vrolijk doordraaien. Er zijn ook pompen die u aan de zijkant van de vijver kunt installeren met slangen die in het water gaan, maar die zijn niet zo gebruikelijk.

De meesten raden aan de pomp op het diepste punt van uw vijver te plaatsen en de slang naar het filter te laten lopen en de kabel naar een buitenstopcontact te begraven. Bevestig een touwtje en een vlotter aan de pomp zodat u hem gemakkelijk kunt ophalen, zorg ervoor dat er niet te veel vuil in de buurt ligt en dat is alles wat u hoeft te doen.

De plaatsing verandert als u een fontein of waterpartij van stroom voorziet. U zult uw vijver dicht bij de fontein willen hebben, met een korte, rechte slang die de twee verbindt.

Niet alle fonteinpompen zijn ontworpen om ondergedompeld te worden, maar passen in de waterpartij of aan de zijkant van uw vijver. Zorg ervoor dat u de productbeschrijving leest, zodat u weet wat u koopt!