1 februari 2023, Oude-Tonge - House of Esports was erbij op katholieke basisschool de Nobelaer in Oude-Tonge. Wim Noordzij: "In het kader van de herdenking Watersnoodramp ‘53 hadden we in Minecraft Goeree-Overflakkee nagebouwd waar we het spel Minecraft Floods hebben gespeeld. In de ochtend, groep acht en in de middag groep 7. We begonnen met een Kahoot Quiz over de ramp en de Deltawerken. En mooi te zien dat er al zoveel kennis aanwezig was. Ze wisten ook dat Zeearmen niet de armen van een Zeemeermin waren." Lees meer >>

Vervolg

Het enthousiasme van de quiz werd nog groter bij het spelen van het spel; 8 groepen van drie leerlingen gingen aan de slag. Het water stroomde door de dijken die doorgebroken waren. Samenwerken om de zandzakken te vinden om dijken te versterken. Maar ook blokken om nieuwe dijken te bouwen. Intussen zaten mensen op de daken en dieren in nood. Veel overleg en communiceren hoe de leerlingen de mensen van de daken konden halen en naar hoger gelegen gebieden konden brengen. De beleving was enorm en de kinderen waren helemaal in het spel en voelden zich in de storm op 1 februari.

"Het mooie van het spel is dat de enige beperking je eigen creativiteit is. Maar we zagen geweldige bruggen, dijken en keringen gebouwd worden. Een nieuw Deltaplan werd verzonnen waar we ook de link naar de toekomst en klimaatverandering konden leggen. Ongelofelijk te zien hoe serieus de kinderen er mee omgingen en na 2 1/2 uur wilden ze nog niet stoppen en vroegen of Minecraft vaker ingezet kon worden. De spanningsboog werd enorm opgerekt." -Wim

Ook de docenten van de groepen zagen veel kansen en mogelijkheden dit verder te integreren in hun lesaanbod.

Nieuwe projecten

Dit was één van de nieuwe projecten die House of Esports in 2023 geintroduceerd hebben naast onze VR Experience, GameCraft, Gamedesign en drones workshops. Op de Beroepscampus in Sommelsdijk worden deze workshops een maal per maand gegeven. Er zijn thema’s op alle domeinen.

"Met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee kijken we nu naar de mogelijkheden om terug te gaan naar de tijd van de Romeinen op Goeree-Overflakkee. De mogelijkheden zijn oneindig. Fijn dat de Nobelaer zo open stond en enthousiast was over dit product. Het is jammer dat VR, AR en AI nog beperkt toegepast wordt in het onderwijs. Ook gamen en gamification heeft een grote toegevoegde waarde blijkt nu uit vele wetenschappelijke onderzoeken Niet de hakken in het zand maar omarmen, want uiteindelijk gaat het erom dat je leerlingen stof aanbiedt in hun eigen belevingswereld en je impact maakt. En dat hebben we wel bewezen die dag. RTV Rijnmond heeft opnames gemaakt. Ik hoop dat dit het college, erfgoedtafel, scholen en welzijnsorganisaties zal inspireren om naast de traditionele herdenkingen juist deze vorm van beleving en bewustwording te creëren en omarmen. Het zou mooi zijn als volgend jaar alle scholen op het eiland dit aan kunnen bieden aan hun leerlingen." Aldus Wim noordzij.

Meer informatie

Meer informatie is te krijgen bij Wim Noordzij, Eindbaas House of Esports. Tel. 0653142432 /mail: wim@houseofesports.nl.