Sommelsdijk - "Heeft het leven nog zin?" Die vraag stelde Ester zichzelf. “Ik had de regie niet meer in eigen handen en ik kon daar niet goed mee overweg.” Na een aantal gesprekken met een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden, ziet Ester er weer gat in. “Ik had dat zetje in de rug echt nodig.” Lees meer >>

Vervolg

Het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollande Eilanden heeft vijf professionele geestelijk verzorgers in dienst en is er voor iedereen, ongeacht iemands achtergrond, gelovig of niet. Emmy Lingen uit Sommelsdijk is een van de geestelijk verzorgers. Zij begeleidt Ester.

“Als geestelijk verzorger ben je geen psycholoog, maatschappelijk werker, praktijkondersteuner geestelijke gezondheid of welzijnswerker. Ik zie de gesprekken als aanvullend op wat andere zorgverleners bieden. Als geestelijk verzorger ben je gericht op wat wij noemen de ‘trage’ vragen”, zegt Emmy. De gesprekken vinden meestal thuis plaats.

Luisteren, meelopen

“Je luistert en loopt een stukje mee. Pasklare oplossingen of antwoorden zijn er vaak niet, maar je bent aanwezig en biedt ruimte aan het levensverhaal. Waarom overkomt mij dit? Wat geeft het leven zin als je rouwt om het verlies van je gezondheid, je baan, een naaste? Hoe houd ik het vol? Op welke manier neem ik afscheid nu de dood dichterbij komt? Als geestelijk verzorger help je te verhelderen wat mensen meemaken, wat dat betekent, hoe je ermee om kunt gaan en waar je je kracht vandaan haalt. Soms komen ook vragen over het geloof ter sprake, maar dat hoeft niet.” De geestelijk verzorger kan ook helpen als er morele dilemma’s zijn, zoals: kiezen we voor doorbehandelen of niet?

Het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden is in 2019 gestart. De huisarts, de thuiszorg, verpleegkundigen, casemanager dementie of welzijnswerkers verwijzen de laatste tijd vaker door. Maar er zijn ook mensen die zichzelf aanmelden. Zoals Ester.

Dat helpt

“Eind 2020 kwam ik in Sommelsdijk wonen”, vertelt ze. “Ik had al bedacht wat ik allemaal zou gaan doen: vrijwilliger worden bij het Streekmuseum, zingen, wandelen… Maar toen kreeg ik een herseninfarct. Twee weken ziekenhuis, drie weken revalidatie… Je wordt geleefd. Ik vroeg me af wat voor zin het leven nog heeft.”

Ester had jaren geleden – nadat ze afgekeurd was voor het arbeidsproces en ook met levensvragen rondliep – baat bij geestelijke verzorging in een klooster. “Ik ging googelen om te kijken of er op Goeree-Overflakkee ook zoiets is. Zo kwam ik uit bij het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden. De gesprekken met Emmy bevallen goed. Je zegt meer tegen haar dan tegen vrienden en kennissen. Je kunt vrijuit praten. Ze luistert goed en geeft tips. Dat helpt, ik zie weer mogelijkheden. Inmiddels ben ik begonnen als vrijwilliger bij het Streekmuseum. Wandelen hoop ik ook weer te gaan doen. Dat is altijd mijn motor geweest: wandelen bij de zee…”

Iedereen vanaf 50 jaar en mensen van alle leeftijden in de palliatieve levensfase hebben in principe recht op zes gesprekken met een geestelijk verzorger. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Aanmelden

Aanmelden kan via telefoonnummer 0800 2400400 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00) of via de mail.

Meer informatie:

centrumvoorlevensvragen

geestelijkeverzorging

vgvz.