18 augustus 2022, Landelijk - "In de provincie Zuid-Holland heeft bijna de helft van alle gemeenten geen e-mailadres op hun website vermeldt. Met een percentage van 46% ligt dat ver boven het landelijk gemiddelde van 25%. Zuid-Holland steekt hiermee ver boven alle andere provincies uit..." Lees meer >>

Vervolg

Gemeenten in Zuid-Holland missen vaak een e-mailadres en houden weinig rekening met privacy bij het invullen van een contactformulier. Dit blijkt uit onderzoek van klantcontactbeheerder Pricon, waarbij alle gemeenten met e-mailafhandeling zijn getoetst op de aanwezigheid van e-mailadressen en contactformulieren op de website, ontvangstbevestigingen, reactietijd en het verplicht laten delen van persoonlijke gegevens. Als uitgangspunt is gekeken naar de e-mailgedragslijn voor overheden.

In de provincie Zuid-Holland vermeldt bijna de helft van alle gemeenten (46%) geen e-mailadres op de website. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger ten opzichte van het landelijk gemiddelde (25%). Dit maakt Zuid-Holland tevens de provincie met de minste gemeenten die direct per mail te bereiken zijn.

Bij dertien van de vierentwintig gemeenten zonder e-mailadres is het bij het contactformulier ook voor het stellen van een eenvoudige vraag verplicht om onnodige persoonlijke informatie te delen. Het gaat hierbij om o.a. Dordrecht, Leiden, Oegstgeest, Papendrecht, Rotterdam, ‘s-Gravenhage, Vlaardingen, Waddinxveen, Zoetermeer en Zwijndrecht. Zuid-Holland is de provincie met het hoogst aantal gemeenten die verplichten onnodige persoonlijke informatie te delen, met een percentage van 27%.

Gemeenten vergeten verplichte ontvangstbevestiging

De gemeenten Brielle, Capelle aan den IJssel, Goeree-Overflakkee, Gorinchem, Katwijk, Leiderdorp, Molenlanden, Nieuwkoop, Pijnacker-Nootdorp, Ridderkerk, Rotterdam, Sliedrecht, Teylingen, Vlaardingen, Wassenaar, Westland, Westvoorne en Zoeterwoude sturen geen ontvangstbevestiging na het ontvangen van een e-mail. Met 35% zitten ze nog net onder het landelijk gemiddelde van 37%.

Goede responstijd

In Zuid-Holland is er relatief vaak op tijd gereageerd op een eenvoudige vraag per mail. 71% van de gemeenten heeft binnen twee werkdagen gereageerd, wat precies gelijk is aan het landelijk gemiddelde.

Het percentage van gemeenten die na drie weken nog steeds niet hebben geantwoord, ligt met 12% net iets lager dan het landelijk gemiddelde van 13%. Het betreft de gemeenten Capelle aan den IJssel, Ridderkerk, Rotterdam, Teylingen, Vlaardingen en Nissewaard.

De volledige onderzoeksresultaten zijn te bekijken onder deze link.