5 augustus 2022, Goeree-Overflakkee - Team Tuinvogeltelling: "Het is zomer! De winter en de Nationale Tuinvogeltelling lijken nog ver weg. Al weer ruim zes maanden geleden, of nog bijna zes maanden te gaan tot de volgende. Het is maar net hoe je het bekijkt. We hopen dat u in januari meedoet met de volgende telling. Schrijf maar vast in uw agenda: 27, 28 en 29 januari 2023! Voor nu: een mooie en gezonde zomer gewenst! En zo tussen de Tuinvogeltellingen in geven we u graag wat zomerse tips..." Lees meer >>

Vervolg

Recycle wat voor een vogelbad

Ga op zoek in garage, kelder of schuur naar materialen om samen met de (klein)kinderen een vogelbad te knutselen. De vogels kunnen gewoon niet zonder. Daarbij: recyclen is duurzaam en het kost niets.

Vogels hebben het hele jaar vers drinkwater nodig om niet uit te drogen en om te badderen. Dat badderen is van levensbelang, want vogels wassen zich niet alleen, maar smeren ook vet over hun veren. Zo blijft hun jas goed isolerend en water afstotend.

U kunt een vogelbad kopen, maar leuker is het om er samen één te maken van materialen die u waarschijnlijk toch al in garage, kelder of schuur heeft liggen. Laat u inspireren door deze tips en ga met de (klein)kinderen op jacht naar vogelbad-materiaal.

1 Deksel, pan of soeplepel

Toegegeven: een deksel van een pan heeft vaak een handvat bovenop en als u het dan omdraait om te vullen met water, blijft het helemaal niet staan. Dat is gelukkig gemakkelijk op te lossen. Zoek samen naar drie of meer dikke stenen en leg ze eronder. Of, als het een oude koekenpan is, gebruik dan de pan zelf. Ook een oude soeplepel kan dienst doen als drinkbakje: echt een eyecatcher. Al wordt het badderen dan wat moeilijker.

2 Bloempot-onderzetter

Misschien slingert in uw schuur wel een ongebruikte terracotta bloempot-onderzetter rond. Zet een lege bloempot op zijn kop als een soort voetstuk, onderzetter erop en klaar is het vogelbad. Om het geheel wat op te fleuren, kunt u pot en onderzetter ook nog verven met acrylverf en daarna lakken om te voorkomen dat de verf er net zo hard weer afbladdert.

3 Oud servies

Oude borden en schalen lenen zich voor een zeer decoratief vogelbad. Leg in hoge schalen wel een paar stenen, zodat het water niet dieper is dan vijf centimeter. Anders gebruiken de vogels het namelijk niet, omdat de meeste niet van diep water houden.

Met kit kunt u zelfs hele serviesstapels maken: wissel kannen en kopjes af met borden of schalen en werk van breed (onder) naar smal (boven). Zo maken jullie een prachtige etagere. De kinderen mogen natuurlijk het water erin doen, voorzichtig in het bovenste kopje en dan stroomt het steeds een plateautje lager.

Bron: vogelbescherming.nl