10 juni 2022, Middelharnis - Zestig jaar geleden stapten ze in het huwelijksbootje: Henk en Nel Haftka-Lugtenburg uit Dirksland. Wethouder Peter Feller kwam langs om het echtpaar te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Lees meer >>

Vervolg

De twee kwamen elkaar in 1959 tegen in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam. De jonge Nel werkte daar als verpleegkundige. Henk was toen nog student scheepwerktuigkunde aan de Zeevaartschool. Na drie jaar bezegelden het jonge paar de liefde met een huwelijk in Hellevoetsluis. Ze gingen wonen in het dorp Nieuw-Helvoet, waar Nel ook geboren was. Dochter Marjan en zoon Bram werden geboren. Maar het eiland, waar Henk geboren was, lonkte. Na enkele tientallen jaren in Melissant gewoond te hebben, verhuisde het echtpaar drie jaar geleden naar een appartement van serviceflat Vroonlande in Dirksland.

Moeder Haftka heeft een hart voor de zorg. Dat was al zo toen ze werkte als verpleegkundige in het ziekenhuis. Het kwam ook terug in haar werk als wijkverpleegkundige. En het was en is zichtbaar in de zorg voor man, kinderen en later de kleinkinderen Sven en Nova.

Voor vader Haftka loopt het water en varen als rode draad door zijn leven. Hij was vroeger als scheepswerktuigkundige en docent in de binnen- en kunstvaart veel op het water te vinden. Bijvoorbeeld op opleidingsschip Prins Hendrik van het Koninklijk Onderwijsfonds voor de scheepvaart. Menig binnenvaartschipper leerde daar de praktijk. Het mooie is dat het schip nu nog steeds vaart: als zeilschip Argus met ligplaats Stad aan ’t Haringvliet.

Ook buiten werktijd werd door het gezin graag het water opgezocht. Veertig jaar lang werd in de vakanties met een platbodem door hele Europa gevaren. Daarnaast zorgde de volkstuin voor de nodige ontspanning.

Tekst gemeente Goeree-Overflakkee