[*Update] Goeree-Overflakkee - De Japanse duizendknoop is een zogenaamde invasieve exoot: een plant die hier van nature niet voorkomt, maar inmiddels ‘gevestigd’ is. De exoot is een snelgroeiende en woekerende plant met diepliggende wortels. Door de sterke groeikracht verdrukt de duizendknoop andere planten en beschadigt het zelfs gebouwen, leidingen en wegen. Gemeente Goeree-Overflakkee bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte. "Dit kunnen we echter niet alleen. Daarom zoeken we de samenwerking..." Lees hieronder meer >>

Hoe herken ik de plant?

De Japanse duizendknoop schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene, hartvormige bladeren aan van 5 tot 12 centimeter. De plant bloeit in augustus en september met crème witte bloemen. De plant kan in één seizoen uitgroeien tot wel drie meter hoog. In de winter sterft de plant boven de grond af.

Wat doet de gemeente?

De gemeente Goeree-Overflakkee bestrijdt de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte. "Dit kunnen we echter niet alleen. Daarom zoeken we de samenwerking met andere partijen, zoals het waterschap en natuurorganisaties."

Melden

"Voor de bestrijding van de Japanse duizendknoop hebben we ook uw hulp nodig. Komt u de Japanse duizendknoop tegen in de openbare ruimte? Dan vragen wij u hier melding van te doen bij de beheerder." Binnen de bebouwde kom is dat de gemeente: melding doen. Buiten de bebouwde kom vaak het waterschap.

Wat kunt u zelf doen?

Als u de plant op eigen terrein aantreft, zorgt u zelf voor bestrijding van de plant. Wij vragen u om de volgende maatregelen te nemen:

  1. Probeer de plant te verzwakken door de stengels meerdere keren per groeiseizoen af te knippen, te plukken of te maaien, afhankelijk van de grootte van de plant en de grootte van het oppervlakte.
  2. [*update] Voer de stengels en plantenresten alleen af in de restafvalcontainer niet in de "groene" afvalbak.
  3. Probeer de uitlopers heel secuur te verwijderen, zonder dat er wortels achterblijven.
  4. Vergeet niet tuingereedschap, kleding en schoenen goed schoon te maken.

Bron goeree-overflakkee.nl