Goeree-Overflakkee - Een andere manier om met je kind om te gaan. "Onze zoon van 15 was niet te hanteren, hij werd woedend als wij hem iets weigerden. Hij sloot ons buiten door de deuren te blokkeren. We schaamden ons en zaten met onze handen in het haar." Aan het woord is Annet. Samen met echtgenoot Jan heeft zij hulp gezocht voor de opvoedproblemen van hun jongste zoon. “De hulpverlener wees ons op de methode Geweldloos Verzet..." Team De Eilanden helpt je op weg. Lees meer >>

Vervolg

In eerste instantie schrokken Jan en Annet van het woordje 'geweld' . "Onze zoon dwong ons om spullen te kopen, blokkeerde de deuren en at de koelkast leeg. Maar geweld?” Als het echtpaar aan de slag gaat met de methode zien ze de situatie in huis verbeteren. “We hebben geleerd dat we niet hoeven te winnen, we hoeven alleen maar vol te houden door vriendelijk, duidelijk en resoluut te blijven, ongeacht hoe hij reageert. We zijn nu een jaar verder, er zijn nog steeds spanningen, maar we kunnen er goed mee omgaan. Het lukt goed om met elkaar in gesprek te gaan!”

Team De Eilanden

Het team De Eilanden van Agathos hulpverlening heeft veel ervaring met de methode Geweldloos verzet. Thamar, hulpverlener bij Agathos vertelt hierover: “Jongeren hebben een eigen mening en zoeken regelmatig de confrontatie op. Je kunt je als ouders wel eens machteloos voelen.

Wat kun je als ouder doen, zodat je niet altijd toegeeft of in conflictsituaties belandt? De methode Geweldloos Verzet biedt een aantal handvatten.”

1. Begin met je eigen gedrag, dat is eenvoudiger te veranderen dan dat van je kind.

2. Neem je plek als ouder in: ik ben en blijf je ouder, ook al hebben we het moeilijk.

3. Zorg voor een juiste balans tussen beschermen en ‘loslaten’ van je kind, passend bij de ontwikkelingsfase van het kind en de risico’s waar het mee te maken heeft.

4. Geweld lost niets op, de schijn ophouden ook niet. Doorbreek het geheim en zoek steun.

5. Zet het welzijn van je kind op de eerste plaats.

6. Realiseer je: je hoeft niet te winnen, je hoeft alleen vol te houden.

7. Gebruik een time out en ga in gesprek als de emoties gezakt zijn.

8. Geef fouten toe en herstel ze.

9. Laat bij alles merken, door middel van kleine gebaren, dat je van je kind houdt, hoe die zich ook gedraagt.

Aanmelden

Wanneer u zich wilt aanmelden vanwege problemen in het gezin, kunt u contact opnemen met Agathos. Het telefoonnummer is: 0612 2609 29.

"Wij bieden hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen en gezinnen."

Meer informatie: www.agathos-hulpverlening.nl/deeilanden