17 maart 2022, Regio - Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen de kans om een nieuw leerwerktraject tot assistent-kok te volgen. Vorige week ging de eerste lichting kandidaten aan de slag in het Kasteel van Rhoon. Het opleidingstraject is een initiatief van Restaurant HIT Eten en Drinken en de gemeenten Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard, Hellevoetsluis en Nissewaard. Lees meer >>

Vervolg

Doel is inwoners met een bijstandsuitkering of een afstand tot de arbeidsmarkt op een creatieve manier op te leiden en te motiveren. Daardoor wordt hun kans op een baan groter.

Opleidingstraject en proefplaatsing

De eerste deelnemers aan het leerwerktraject krijgen een 1,5 maand durende opleiding bij het Kasteel van Rhoon. Daarin leren ze de basis van het koken, de verschillende bereidingswijzen, het opmaken van borden en de werkwijze van de keuken. Na de opleiding hebben de studenten 2 maanden lang een proefplaatsing bij verschillende restaurants. Ze sluiten hun opleiding af met een certificaat en getuigschrift. Ook maken ze kans op een arbeidsovereenkomst van 6 maanden of langer. De studenten houden tijdens hun opleiding hun uitkering, waardoor ze zich volledig kunnen focussen op het leerwerktraject.

Restaurant HIT Eten en Drinken zorgt voor begeleiding

Restaurant HIT Eten en Drinken begeleidt de kandidaten tijdens het leerwerktraject. Het project staat onder supervisie van chef-kok en leermeester Almar Nederveen, mede-eigenaar van HIT Eten en Drinken. Een van de initiatiefnemers van het leerwerktraject, Diaa Saadeh, is op dit moment kok bij HIT Eten en Drinken. Saadeh heeft ervaring met een proefplaatsing in een Nederlandse keuken: “Ik woon nu 6 jaar in Nederland. Om de Nederlandse keuken beter te leren kennen heb ik 3 maanden stage gelopen. In die periode heb ik veel hulp gehad en veel geleerd. Sindsdien prijzen alle restaurants waar ik heb gewerkt mijn werk als kok.”

Toekomst opbouwen

Saadeh is er dan ook van overtuigd dat hij iets kan betekenen voor de kandidaten van het leerwerktraject. “Tijdens deze opleiding krijg je de kans om te leren, te groeien en je toekomst op te bouwen. Er is op dit moment een grote behoefte aan koks en assistent-koks. Tegelijkertijd willen mensen werken als kok, maar hebben ze daar nu niet de middelen en de ervaring voor.” Met dat in het achterhoofd kwamen Arjan van den Ouden en Almar Nederveen, de eigenaren van HIT Eten en Drinken, samen met Diaa Saadeh op het idee om meer mensen te helpen hun droom waar te maken. “We kunnen de kandidaten helpen om van hun passie voor koken hun werk te maken.”