Ouddorp - U en jij bent van harte welkom bij Inloophuis De Boei in Ouddorp op het prachtige eiland Goeree-Overflakkee. "Recent onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) laat zien dat ruim een derde van de mensen met kanker zich vaak eenzaam en niet begrepen voelt (...) juist de informele zorg vanuit een centrum voor leven met en na kanker heeft een positieve impact op het welzijn van deze mensen." Lees hieronder de activiteitenkalender van Inloophuis De Boei en voel je welkom! Lees meer >>

Vervolg

Ruim een derde van de mensen met kanker voelt zich vaak eenzaam en niet begrepen of ervaart klachten als depressie of angst. Toch vormt psychosociale ondersteuning nog geen structureel onderdeel van de oncologische ziekenhuiszorg. Koepelorganisatie IPSO pleit voor betere informatie hierover vanuit de ziekenhuizen.

Een regelmatig bezoek aan een Centrum voor leven met en na kanker heeft een positieve impact heeft op het welzijn van mensen met kanker, hun naasten en nabestaanden. Psychosociale ondersteuning zou daarom verankerd moeten zijn in oncologische zorg. Toch gebeurt doorverwijzing naar zo'n centrum nog te weinig.

Psychosociale zorg nog geen structureel onderdeel oncologische zorg

IPSO, de koepelorganisatie van de Centra voor leven met en na kanker, onderzocht in hoeverre zorgverleners de weg kennen en verwijzen naar een van de 81 locaties in Nederland. Uitkomsten laten zien dat psychosociale zorg nog geen structureel onderdeel vormt van de oncologische ziekenhuiszorg. Slechts 10 procent van de zorgverleners geeft aan het centrum in de regio altijd te benoemen in het gesprek met de patiënt wanneer het over psychosociale zorg gaat. Sonja Robben, directeur-bestuurder van IPSO, ziet dat patiënten hierdoor een belangrijk deel van de zorg missen, dat hen kan helpen in het ziekte- en genezingsproces. “Het is in het belang van de patiënt dat hij gewezen wordt op het bestaan van de centra en dat de samenwerking tussen de formele en informele zorgverleners in de regio wordt versterkt."

De Centra voor leven met en na kanker zijn kosteloos, zonder afspraak of verwijzing te bezoeken. “Psychosociale zorg voor mensen geraakt door kanker is onmisbaar, zeker in een samenleving waar het aantal mensen met kanker toeneemt.

Betere kwaliteit van leven en minder zorggebruik

Recent onderzoek van Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten organisaties (NFK) laat zien dat ruim een derde van de mensen met kanker zich vaak eenzaam en niet begrepen voelt of vaker klachten ervaart als depressie of angst. Juist de informele zorg vanuit een IPSO centrum heeft een positieve impact op het welzijn van deze mensen. Dit onderzoek onderstreept nogmaals waarom alles uit de kast getrokken moet worden om de psychosociale zorg vanuit een IPSO centrum te verankeren in de oncologische ziekenhuiszorg. Minder eenzaamheid, beter leren omgaan met angsten en gevolgen van de ziekte, betere psychische gezondheid en weer zingeving aan het leven zijn aspecten die door zowel mensen met kanker als zorgverleners in de oncologie worden genoemd als verbeteringen na het bezoeken van een IPSO centrum. En dit is belangrijk, want dit leidt uiteindelijk tot een betere kwaliteit van leven én minder zorggebruik van bijvoorbeeld de huisarts en geestelijke gezondheidszorg."

Over IPSO Centra voor leven met en na kanker

Op 81 locaties in Nederland vind je Centra voor leven met en na kanker, samen hebben zij een landelijke dekking. Ruim 4500 getrainde vrijwilligers zetten zich dagelijks in voor de gasten van de centra. Zij zijn intrinsiek gemotiveerd en vaak ervaringsdeskundigen. De focus van een centrum ligt op kwaliteit van leven, waarbij altijd wordt uitgegaan van de behoefte van de gast. Mensen met kanker, naasten én nabestaanden kunnen zonder afspraak en zonder verwijzing o.a. bij Inloophuis de Boei terecht voor behoeftegerichte ondersteuning.

Agenda

De agenda van 2022 voor de komend tijd ziet er als volgt uit:

22 maart Workshop kaarten maken door Elly Moerkerke. "Om onze creativiteit op peil te houden of te verbeteren, biedt Elly ons een workshop kaarten maken aan." Aanvang 13:00 uur.

12 april Paasbloemschikken door Dineke van Katwijk. "Deze middag gaan we gezellig bloemschikken en onze gastvrouw Dineke verzorgt dit. Brengt u wel een mesje en een snoeischaar mee? En ook klein groen uit eigen tuin is altijd welkom!" Aanvang 13:00 uur. Omstreeks 14:30 uur deze middag komt Adriana van der Velden haar boodschap uitdragen dat bewegen tijdens kanker een onderdeel moet zijn van het behandeltraject. "Een actieve patiënt met kanker kan de chemokuren beter verdragen, heeft een betere slaapkwaliteit en zal na de behandelingen beter/sneller herstellen."

26 april Lezing door Yvonne Paridaens van Xtreme. "Een lezing over de massagemethodiek met daarna een beperkte mogelijkheid om een massage te ondergaan." Aanvang 13:00 uur.

10 mei Yogales door Hellen Wervers

Hellen verzorgt een zogenaamde stoelyogales. De les is opgebouwd uit een inleidende ontspanning gevolgd door lichaams- en ademoefeningen en afrondend een eindontspanning.

24 mei Presentatie door Monique Seters van CoachConnect. "Een presentatie/lezing waarbij wij ingaan op de impact van kanker a.d.h.v. de leefgebieden die geraakt kunnen worden. Denk aan lichamelijke veranderingen, emoties/zingeving, voeding, angst, relaties, seksualiteit, werk, sport, bewegen en financiën. Hiermee sluiten zij in de breedte bij iedere gast aan en is er veel ruimte om de interactie op te zoeken en aan te gaan."

14 juni Schilderles door Marjolein Klapwijk. "Een creatieve middag waarbij het aan te bevelen is niet je netste kleding aan te trekken!"

Aanmelden

* Voor de creatieve activiteiten stellen wij het ten zeerste op prijs als u zich vooraf wilt aanmelden via onderstaande mogelijkheden.

Heeft u nog vragen of wilt u zich aanmelden? Stuur een mail naar info@deboeigo.nl of bel 06-19721167.