18 juni 2021, Middelharnis - Elf inwoners van Goeree-Overflakkee hebben op 16 juni jl. hun diploma NT2 (Nederlands als tweede taal) ontvangen. In het bijzijn van wethouder Berend Jan Bruggeman, wethouder Sociaal domein, Welzijn, Cultuur en Leefbaarheid zijn afgelopen woensdagavond de eerste officiële diploma’s door Albeda uitgereikt. In verband met corona werden de lessen online gegeven – wat extra lastig kan zijn – maar desondanks hebben de elf cursisten alle onderdelen van het examen gehaald. Lees hieronder meer.

Lezen, schrijven, luisteren en spreken
Albeda Startcollege, Taal & Inburgering biedt in opdracht van de gemeente formele educatie aan. Inwoners van Goeree-Overflakkee, die Nederlands niet als moedertaal hebben, krijgen één avond in de week Nederlandse les. Er wordt les gegeven in niveaugroepen A1 en A2. Het examen omvat vier onderdelen: lezen, schrijven, luisteren en spreken. Als alle vier de onderdelen voldoende zijn, is het diploma behaald.

Naast de elf diploma’s - vijf op A1-niveau en zes op A2-niveau – zijn er ook nog certificaten uitgereikt aan vijf mensen die één of twee onderdelen (nog) niet hebben gehaald. Van de gediplomeerden zijn zes mensen gestart met een traject op een hoger niveau. De niveaugroep B1 krijgt twee ochtenden les en zij kunnen Staatsexamen doen.

Diverse achtergronden
De geslaagde inwoners van Goeree-Overflakkee hebben verschillende achtergronden. Zij komen onder andere uit Rusland, Oekraïne, Brazilië en Peru. De meeste mensen werken overdag en volgen op vrijwillige basis de lessen. In september is er nog een startmoment. Voor de deelnemers is de cursus gratis.

Foto: "Een feestelijk moment voor de geslaagde inwoners, hier met hun docenten en de wethouder (rechts)".