8 mei 2021, Landelijk - Negentien vergunningen om op garnalen te mogen vissen in de Waddenzee, GK-vergunningen, zijn door de vergunninghouders aangeboden voor de opkoopregeling van het Waddenfonds. Het Waddenfonds had gedurende de maand april 2021 een tenderregeling opengesteld om GK-vergunningen op te kopen. De doelstelling van de openstelling om minimaal 10 van de 89 beschikbare GK-vergunningen of in totaal 1.900 kilowatt motorvermogen op te kopen lijkt daarmee ruimschoots behaald. Lees hieronder het hele bericht door de Nederlandse Vissersbond.

De komende tijd worden aanvragen beoordeeld

Voor de uitkoop van GK-vergunningen was 10 miljoen beschikbaar. De negentien vergunningen zijn samen voor een bedrag van 10,3 miljoen aangeboden. Het Waddenfonds gaat de komende tijd beoordelen welke vergunninghouders in aanmerking komen voor de opkoopregeling. ‘We zien deze mooie visserijsector natuurlijk liever niet kleiner worden maar het is fijn dat er door deze regeling perspectief blijft voor de vissers die willen blijven vissen op de Waddenzee en de mogelijkheid wordt geboden om vrijwillig de visserijactiviteiten met een bijpassende vergoeding te beëindigen,’ aldus Nederlandse Vissersbond voorzitter Johan Nooitgedagt.

Uitkoop moet ruimte maken voor vissers die blijven

De tenderregeling volgt uit afspraken in het Viswad convenant. Hierin is afgesproken dat de uitkoopregeling samenhangt met het sluiten van gebieden voor de visserij. Met de uitkoop wil men voorkomen dat het drukker wordt in de visgebieden die open blijven en daarmee perspectief bieden aan de vissers die blijven. Het heeft ruim vijf jaar geduurd om tot deze regeling te komen omdat het lang duurde voor er door de Europese Unie groen licht werd gegeven voor de uitkoopregeling. Wat deze uitkoopregeling betekent voor de sluiting van nieuwe gebieden op de Waddenzee wordt op korte termijn uitgewerkt. Vrijdag hebben visserijvertegenwoordigers een overleg daarover en op korte termijn zal de klankbordgroep Viswad daar verder bij worden betrokken. De klankbordgroep bestaat uit GK-vergunninghouders vanuit verschillende visserijgemeenschappen en sectorvertegenwoordigers. Wanneer er meer informatie beschikbaar is over de gevolgen van gebiedssluitingen op de Waddenzee worden de leden daar uiteraard zo snel mogelijk over geïnformeerd.

Meer informatie

Neem voor meer informatie contact op met Durk van Tuinen via 0527-698151 of via deze link naar de mail.