25 maart 2021, Goeree-Overflakkee - Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen. Veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke kosten). De gemeente Goeree-Overflakkee voert die regeling voor haar inwoners uit. "Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die wel eerst aanvragen." Lees hieronder meer

Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)

Veel mensen hebben het op dit moment financieel moeilijk. Door de coronamaatregelen zijn er banen verdwenen. Veel ondernemers kunnen hun werk niet of maar deels uitoefenen. Hierdoor hebben veel mensen minder inkomen dan voorheen. Zij hebben daarom mogelijk moeite om hun woonkosten te betalen. Om hen tijdelijk te helpen is er de TONK. Het aanvraagformulier vindt u met ingang van 17 maart 2021 onderaan deze pagina.

Wat is de TONK-uitkering?

De TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Het Rijk heeft geld aan de gemeenten beschikbaar gesteld voor deze regeling. De TONK is er voor als u weinig inkomen heeft door de coronamaatregelen. En als u hierdoor problemen heeft met het betalen van uw woonkosten. Het gaat dan om de huur (en eventuele servicekosten) of de hypotheek (en eventuele bijdrage VvE).

De TONK-uitkering valt onder de Participatiewet. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft voor de uitvoering de Beleidsregel Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten vastgesteld, die op 17 maart 2021 in werking treedt.

Wat zijn de voorwaarden voor de TONK?

U kunt in aanmerking komen voor een TONK-uitkering als u voldoet aan deze voorwaarden:

  • U heeft in januari 2021 minimaal 25% minder inkomen dan in januari 2020.
  • Dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen.
  • U heeft moeite om uw woonkosten te betalen.
  • Andere steunregelingen bieden niet of onvoldoende soelaas.
  • U heeft op dit moment minder dan € 31.340,- (eenpersoonshuishouden) of €62.680,- (meerpersoonshuishouden) aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en de waarde van beleggingen of bitcoins.
    Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
  • U woont in een woning op Goeree-Overflakkee waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.
  • U bent 18 jaar of ouder, maar niet ouder dan de pensioengerechtigde leeftijd.

TONK als laatste mogelijkheid

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Dan moet u die eerst aanvragen.

Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Heeft u een inkomen op bijstandsnorm en geen recht op een TONK-uitkering? Misschien komt u wel in aanmerking voor de woonkostentoeslag onder de bijzondere bijstand.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

  • de hoogte van uw (woon)kosten. Dat zijn uw huur- en eventuele servicekosten (met aftrek huurtoeslag). Bij een koophuis gaat het om uw hypotheeklasten (rente en aflossing) met eventuele bijdrage van de Vereniging van Eigenaren.
  • Uw inkomen over de maand januari 2020 en januari 2021.
  • welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen (uw draagkracht). We gebruiken hiervoor de zogeheten woonquote, afgeleid van de huurquote van het Nibud: we kijken naar uw woonkosten als percentage van uw nieuwe inkomen. De tabel met grenswaarde hiervoor vindt u onderaan deze webpagina. Meer informatie hierover vindt u onder het kopje Extra informatie onderaan deze pagina.

De éénmalige tegemoetkoming is bij een hoge woonquote maximaal €900,- en bij een lage woonquote maximaal €600,-.

*Op 12 maart heeft de Rijksoverheid besloten het budget voor de TONK te verhogen. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de hoogte van de maximumbedragen. Als daarover meer duidelijk is, melden we dat. Aldus gemeente Goeree-Overflakkee.

TONK-uitkering aanvragen

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het digitale aanvraagformulier invullen:

TONK-uitkering HIER aanvragen

Extra informatie

De tegemoetkoming TONK-uitkering is bij een

  • hoge woonquote maximaal € 900,-
  • lage woonquote maximaal € 600,-

De woonquote is afgeleid van de huurquote van het Nibud: de gemeente kijkt naar de woonkosten als percentage van het nieuwe inkomen. De rekensom: (Woonkosten / inkomen) x 100 = de woonquote.

Voorbeeld:

Het inkomen van een echtpaar zonder kinderen in januari 2021 was € 2.800,-. Hun woonkosten waren € 1.500,- Dat is bijna 54% van hun netto-inkomen. Dat betekent dat ze als meerpersoonshuishouden met een inkomen tot € 3.000,- vallen in de categorie hoog en dus maximaal € 900,- ontvangen.

Grenswaarde woonquote per huishoudtype

Eenpersoons

Meerpersoons

Netto inkomen per maand t/m

laag

hoog

laag

hoog

€ 2.500

40%

50%

35%

45%

€ 3.000

40%

50%

40%

50%

€ 5.000

45%

55%

40%

50%

meer dan € 5.000

50%

60%

50%

60%