Regio, 25 februari 2021 - De waterkwaliteit staat bij waterschap Hollandse Delta altijd voorop: "Schoon en voldoende water zorgt voor een prettige leefomgeving – voor mens en natuur, voor stad en platteland. We maken het afvalwater van bedrijven schoon, maar liever nog proberen we ernstige vervuiling van het water te voorkomen. De komende tijd krijgen de plastic korrels vanuit de industrie extra aandacht. Want die korrels vormen een wijdverbreid en hardnekkig maatschappelijk probleem." Lees hieronder meer.

Microplastics
De plastic korrels worden door bedrijven gebruikt om plastic producten te maken of ze worden verwerkt in kunststof producten. Helaas worden er tijdens dat proces jaarlijks zo’n 8 biljoen exemplaren verspild en gemorst, bijvoorbeeld tijdens het transport. Die komen in het milieu terecht of stromen via het afvalwater naar onze rioolwaterzuiveringsinstallaties. In het milieu worden ze door de zon afgebroken tot microplastics. Vissen en andere waterdieren zien de microplastics als voedsel en zo raakt het hele ecosysteem verstoord. Op de zuiveringsinstallaties kost het veel extra geld om de korrels te verwijderen. Het is dus belangrijk om te zorgen dat de korrels niet in het water terecht komen.

Samenwerking met DCMR
Maar het probleem gaat verder dan alleen de vervuiling in het water. Daarom heeft Hollandse Delta zich aangesloten bij het project ‘plastic korrels’ van de Milieudienst Rijnmond (DCMR). Bij dat project zijn ook partijen als het Havenbedrijf, Rijkswaterstaat en vele andere aangesloten. Samen met hen zetten we in op bewustwording van het probleem en preventie. Want samen kom je verder.

Speciaal team
De Milieudienst Rijnmond (DCMR) heeft samen met Rijkswaterstaat en ons waterschap een speciaal team ingericht. Dat richt zich op het signaleren en controleren van dit soort vervuiling door plastic korrels. Inspecteurs gaan op bezoek bij bedrijven en maken hen bewust van het probleem. Vaak kan er met relatief simpele aanpassingen, zoals opstaande randen langs het terrein, het afdekken van rioolputten of gaas langs laad- en losplaatsen, al veel winst worden behaald. Zo komen er minder plastic korrels in het afvalwater en oppervlaktewater terecht.