5 februari 2021, Goeree-Overflakkee - Afgelopen donderdag was het 4 februari: Wereld kankerdag. Op deze dag staan mensen over de hele wereld stil bij de impact van kanker. "Een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders mee te maken krijgt." Inloophuis de Boei is normaliter geopend voor mensen met kanker, die kanker hebben gehad, hun naasten of hun nabestaanden. "In afwachting van betere en veiligere tijden hopen we dat we weer snel mensen mogen ontvangen. Corona kan ons allen overkomen en aangezien de gasten van de Boei een kwetsbare groep zijn, blijft het inloophuis tot nader inzicht gesloten tot na de zomer." Maar, achter de schermen gaat men door én is er wel het een en ander veranderd... Lees hieronder meer.

Vragen bij diagnose

"U heeft kanker", wanneer je deze diagnose hoort ( en je uiteraard vurig hoopte, na al die onderzoeken, dat het een storm in een glas water zou zijn) dan stort je wereld in. Alle zekerheden zijn verdwenen. Je lichaam heeft je in de steek gelaten en dan komen al die vragen, je loopt er van over. De medische; welk traject ga ik in, wat kan ik verwachten, wat is de prognose, wat zijn mijn kansen? De praktische vragen, de werkgerelateerde, wat moet ik regelen wanneer ik o.a. behandeld wordt, de thuissituatie, hoe gaan wij, ik er mee om. Vragen die niet alleen op jou afkomen maar ook op jouw naasten, zij zijn immers net zo geschrokken en verdrietig.

Kanker maakt veel emoties los, erover praten met iemand die begrijpt wat er in je omgaat kan helpen. Een luisterend oor vinden bij lotgenoten of zomaar even niet over de ziekte of over de behandelingen praten, maar even weer je eigen ik zijn, diegene die je was voor de diagnose.

Dat kan bij inloophuis de Boei, met haar gastvrouwen, getrainde vrijwilligers, soms ervaringsdeskundigen. Inloophuis de Boei is normaliter open op de 2de en de 4de dinsdag van de maand voor mensen met kanker, die kanker hebben gehad, hun naasten of hun nabestaanden. Zeer begrijpelijk heeft het bestuur van het het inloophuis vorig jaar maart besloten, de Boei-dagen niet meer door te laten gaan, in afwachting van betere en veiligere tijden. Corona kan ons allen overkomen en aangezien de gasten van de Boei een kwetsbare groep zijn, blijft het inloophuis tot nader inzicht gesloten tot na de zomer.

Achter de schermen is er wel het een en ander veranderd. De twee coördinatoren hebben afscheid genomen en er is een nieuwe coördinator gevonden. Wim Schoordijk uit Ooltgensplaat.

Inmiddels heeft hij zich al wat ingewerkt. Dinsdag 2 februari heeft hij kennis gemaakt met Karin Bokelaar de contactpersoon tussen de afdeling oncologie van het van Weel Bethesda in Dirksland en het inloophuis.

De gelegenheid bij uitstek, met Wereldkankerdag in het vooruitzicht, om rozen en een doosje geluk (zaadjes van klavertje 4) aan de patiënten aan te bieden die die week voor een chemo komen en hen daarmee een hart onder de riem te kunnen steken.

De rozen zijn dit jaar deels aangeboden door Peet de Flowerman, als een-mans bloemenzaak begonnen in december 1996 te Ridderkerk en sinds 2006 o.a. ook gevestigd in Middelharnis. In juli 2020, heeft de jonge garde het van de oude overgenomen. Met als resultaat een modernere bewindvoering en de frisse blik van een 26-jarige op de zaak. Met nog steeds de voor hen zo kenmerkende markt-achtige uitstalling, de scherpe prijs, de mooie vaak samengestelde boeketten, de abonnementen en hun kennis van gelegenheidswerken.

Tekst Yonne Mous, voor De Boei