4 februari 2021, Middelharnis - Gemeente Goeree-Overflakkee is van plan de subsidieregeling voor het inzamelen van oud papier met vrijwilligers stop te zetten. Er wordt gewerkt aan een goede afbouwregeling, zodat verenigingen, scholen en kerken de tijd hebben om het gemis aan inkomsten op een andere manier te compenseren. "In de gemeente wordt oud papier al vele jaren ingezameld met vrijwilligers van organisaties, die hiervoor een vergoeding krijgen..." Lees hieronder meer.

Vervolg

"De laatste jaren gebeurde dat met voertuigen en chauffeurs van Renewi. Door de coronapandemie stopte dit in maart 2020 en de afvalinzamelaar doet het sindsdien zelf. De verschillende afvalinzamelaars hebben inmiddels aangegeven helemaal niet meer met vrijwilligers te willen werken, vooral vanuit veiligheidsoverwegingen. Ook is de prijs van oud papier de afgelopen jaren sterk gedaald. De manier van inzameling is daarnaast duurder dan inzamelen zonder vrijwilligers, omdat het in het weekend plaatsvindt en meer voertuigen nodig zijn."

De gemeente heeft vanaf 2017 al geen nieuwe organisaties meer toegelaten tot de regeling voor inzameling met vrijwilligers. De huidige dertig organisaties krijgen jaarlijks samen ongeveer 70.000 euro. Er wordt een regeling overwogen waarbij in vijf jaar langzaam de bijdrage wordt afgebouwd.