8 januari 2021 - Er zijn altijd momenten dat er meteen geld nodig is. Omdat de wasmachine niet meer gerepareerd kan worden of dat de cv-ketel het na 20 jaar definitief begeven heeft. Ga je geld lenen, zorg dan dat je de juiste lening afsluit met een lage rente. Maar welke vorm van lening is de beste? Lees hieronder meer.

Verschillende lening vormen
De rente van hypotheken is al jaren laag, maar ook bij andere leningen is de rente verlaagd. Rente bij leningen zijn altijd hoger als een hypotheekrente, maar er zijn behoorlijk wat verschillen tussen verschillende soorten leningen. Een doorlopend krediet kent een hogere rente dan een persoonlijke lening met een vaste looptijd. Het duurst zijn de leningen die bij de winkel worden afgesloten; de zogenaamde koop op afbetaling.

Lenen voor woningverbetering
Het doel van het nemen van een lening is van belang als de rente aftrekbaar is bij de aangifte Inkomstenbelasting. Is er sprake van een vaste looptijd en is de bestemming gerelateerd aan de woning dan mag de rente afgetrokken worden. De Cv-ketel wordt dan een stukje goedkoper omdat er minder belasting betaald hoeft te worden. Ook zal de lening een gunstig rentetarief kennen omdat er meer zekerheden zijn voor de geldverstrekker.

Verschillende rentetarieven
De duurste vorm is rood staan bij de bank en de zogeheten Minikredieten. Dit zijn kredieten met een korte looptijd, maar met een maximaal rentetarief. Vanwege de corona heeft de regering het maximaal rentetarief vastgesteld op 10 procent. Dit geldt echter niet voor doorlopende kredietovereenkomsten of rood staan bij de bank of creditmaatschappij. Op jaar basis wordt er een rentetarief van 15 procent of meer betaald.

Hypotheek kent ook kosten
De goedkoopste wijze van lenen is nog altijd de hypotheek. Zeker de laatste jaren zijn de rentetarieven ongekend laag. Afhankelijk van de duur van de hypotheek wordt het rentetarief bepaald. Hoe langer de looptijd, bijvoorbeeld dertig jaar, hoe hoger het rentepercentage. Bij een hypotheek zijn er wel aanzienlijke eenmalige kosten zoals taxatie woning, hypotheekadvies en notariskosten. Hierdoor is voor relatief kleine kredietbedragen een hypotheek minder interessant.

Elke lening wordt geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het afsluiten zal de kredietinstanties inzage vragen. Gerenommeerde instellingen zoals lening.nl hebben afgesproken leennormen waarbij het maximale leenbedrag berekend kan worden. De normen zorgen er voor dat er verantwoord geleend wordt.