21 november 2020, Regio - Net als in veel andere sectoren zorgden de maatregelen tegen het coronavirus ook in de opleidingswereld voor uitdagingen, onder meer voor aanbieders van de populaire VCA-cursussen. Deze opleidingen bereiden vakmensen die actief zijn in werksituaties met verhoogde veiligheidsrisico’s voor op het behalen van het VCA-certificaat. Hiermee kan de bezitter aantonen dat hij werkt met kennis van en oog voor veiligheid, gezondheid en milieu. Lees hieronder verder.

Het VCA-certificaat is gewild omdat het steeds meer de standaard wordt in bijvoorbeeld de bouwwereld en de (petro)chemische industrie, maar zeker ook in andere sectoren. Hoewel de klassikale VCA-cursus erg populair is, was men tijdens de coronacrisis een tijd lang aangewezen op e-learnings en andere online leervormen. Inmiddels biedt cursusaanbieder VCANederland, bij wie een VCA examen in Rotterdam afleggen mogelijk is, weer klassikale cursussen en examens aan. Daarbij worden de geldende coronamaatregelen scherp gehanteerd.

Veilig klassikale cursus volgen

“De klassikale cursus is altijd het meest gewild”, vertelt VCANederland-manager Jeroen den Otter. “Vakmensen vinden dat de prettigste manier om hun VCA-diploma te behalen. Het is ook interactiever dan een e-learning, want je kunt sparren met mede-cursisten en direct vragen stellen aan de trainer.” Maar bij een klassikale cursus moet natuurlijk wél alles worden ingericht volgens de coronamaatregelen van de overheid en het RIVM. “Daarnaast werken we bij VCANederland met het coronaprotocol van de Nederlandse Raad voor Training en Opleiding (NRTO). Zo doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat bij onze cursussen en examens de anderhalvemetermaatregel gehandhaafd wordt. Ook worden lokalen, lesmaterialen en andere voorzieningen grondig en tijdig gedesinfecteerd en voor het gebruik van toiletten en cateringfaciliteiten gelden aanvullende regels. Zo zorgen we ervoor dat cursisten en examenkandidaten met een gerust hart kunnen komen.”

Omboeken mogelijk bij verdachte symptomen

Maar wat als je een cursus geboekt hebt en je krijgt vlak daarvoor klachten die verband zouden kunnen houden met COVID-19? “Dan kun je kosteloos omboeken, mits je het uiterlijk 24 uur van tevoren laat weten”, zegt Den Otter. “We willen mensen niet straffen omdat ze ziek worden, maar we willen natuurlijk ter plaatse ook geen risico’s lopen. We kunnen bij een tijdige afmelding de cursus verplaatsen naar een ander moment en mogelijk ook een andere locatie. Het is aan mensen zelf om de verantwoordelijkheid te nemen om te melden dat ze klachten hebben. Mensen die met klachten aan de deur komen, kunnen we weigeren in het belang van de rest.”

Online cursus, maar toch een beetje klassikaal

De online VCA cursus blijft naast de groepscursus bestaan, maar VCANederland heeft ook een tussenvorm ontworpen die elementen van beide opleidingsvormen combineert, de VCA Online Cursus Virtual Classroom. “Dat doen we voor mensen die wel interactie met een trainer willen kunnen hebben, maar zich liever thuis voorbereiden op het VCA-examen”, vertelt Den Otter. “Bij deze opleiding werken we met online kennisclips die in een digitale leeromgeving te bekijken en herbekijken zijn. Over die clips kunnen deelnemers tijdens een les direct vragen stellen aan de docent. Zo blijft het interactieve element toch in stand.”