Regio - De Slag om de Schelde was één van de grootste operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geallieerde troepen hadden de opdracht de Westerschelde te veroveren op de Duitsers. De Zeeuwen werden door de geallieerden gewaarschuwd een veiliger heenkomen te zoeken. Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. De Slag om de Schelde is door Munt-Online in een verzilverde herdenkingsuitgifte gegoten, kosteloos (ex. verzend- en verpakkingskosten a €3,95) te verkrijgen via slagomdescheldemunt.nl.

Vervolg

Op de uitgifte, in de vorm van een munt, zijn de hevige gevechten om de Schelde te zien. De ontwerper van de afbeelding vertelt: “Zowel over de grond, de lucht als de zee werden de bezetters door de geallieerde troepen aangevallen. Met name de amfibievoertuigen waren opvallend bij deze slag, omdat deze maar zelden werden ingezet. Verder zijn de Zeeuwse eilanden afgebeeld. De Slag om de Schelde werd op en rond deze eilanden uitgevochten. De voertuigen die vanuit meerdere kanten richting Zeeland bewegen, maakt duidelijk dat het gebied van alle kanten is aangevallen. In cirkels staan de vlaggen van de vier geallieerde landen - Canada, Amerika, Engeland en Polen – die een voorname rol hebben gespeeld bij de bevrijding van Nederland.”

De Nederlandse leeuw op de achterzijde van de munt is ‘reverse proof’ geslagen. “Normaliter zijn gravures mat en is het oppervlak van de munt glimmend. Bij deze munt is de leeuw glanzend waardoor hij veel meer tot zijn recht komt.”

Lange traditie

Het vervaardigen van herdenkingsuitgiftes over de Tweede Wereldoorlog kent een lange traditie. “Zowel munten die later zijn uitgegeven als herdenkingsmunt, zoals de 10 gulden munt uit 1977 over het Marshal plan en de munt van 50 gulden die 50 jaar bevrijding in 1995 herdenkt, als munten en bankbiljetten die bekend zijn geworden door de Tweede Wereldoorlog. Zo is er in 1943 en 1944 zilvergeld geslagen in Amerika om dit direct na de oorlog in Nederland in omloop te brengen en het geldverkeer op gang te brengen. Of bankbiljetten en zinken munten die door de Duitsers in omloop zijn gebracht tijdens de oorlog. Immers, de bezetter had al het metaal uit de roulatie proberen te nemen om hun oorlogsmachinerie te blijven produceren. De Nederlandse bevolking werkte daaraan niet mee. Zo ontstond één van de beroemdste Nederlandse guldens; de zilveren gulden uit 1940. Deze werd massaal opgepot en door het wijzigen van de gravure tot een nationaal verzetssymbool gemaakt. Het portret van koningin Wilhelmina werd zo gegraveerd dat zij een helm op had en het rondschrift ‘Wilhelmina Koningin der Nederlanden’ werd zodanig weggeschuurd dat er ‘Wilhelmina in London’ van werd gemaakt. De munt werd onderhands verkocht voor 25 gulden. Dit bedrag kwam ten goede aan het verzet.”

De Slag om de Schelde

Op 2 oktober 1944 wierpen twee geallieerde vliegtuigen strooibiljetten uit boven Walcheren. “Verlaat de eilanden of verhuis naar een veilige plaats. De vijandelijke troepen op de eilanden zullen zwaar gebombardeerd worden.” Ook de Engelse radio verspreidde het bericht. Het was het begin van De Slag om de Schelde. Britse, Canadese en Poolse troepen hadden de opdracht de Westerschelde, de toegangsweg naar Antwerpen, te veroveren op de Duitsers. De Antwerpse havens waren voor de geallieerden van cruciaal belang voor de toevoer van troepen en materiaal. Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren vormden in het najaar van 1944 het toneel van een ongekende strijd.

Munt-online

In het verleden waren de Nederlandse Euro verzamelmunten te koop bij postkantoren. De kantoren zijn gestopt met deze service. De gratis herdenkingsuitgiftes én nieuwe Nederlandse Euro verzamelmunten zijn nu snel en laagdrempelig te bestellen via internet. Bekijk alle uitgiftes op www.munt-online.nl.

Bestellen

De speciale Slag om de Schelde herdenkingsuitgifte is gratis te bestellen op www.slagomdescheldemunt.nl. Er hoeft alleen €3,95 betaald te worden voor verzend- en verpakkingskosten. Binnen enkele dagen wordt de bestelling thuisbezorgd.