Landelijk - Weeronline meldt op zaterdagmorgen 18 juli 2020 aan alle liefhebbers: "Aan het begin van deze maand bereikte komeet NEOWISE ons zonnestelsel. Sindsdien was de komeet elke avond van de partij, maar door bewolking was hij vaak lastig te zien. Vanavond bereikt de komeet zijn hoogtepunt en de weersomstandigheden zijn gunstig om te gaan kijken. In grote delen van het land zijn er brede opklaringen, waardoor de komeet goed te zien is." Lees hieronder meer.

Komeet NEOWISE bereikt vanavond zijn grootste helderheid. Ondanks de verhoogde helderheid produceert de komeet minder licht dan de sterren. Een verrekijker, telescoop of een goede camera kan goed van pas komen om de komeet in het vizier te krijgen. De komeet valt vooral op door zijn lichtgevende staart.

Komeet NEOWISE goed zichtbaar tijdens heldere nacht

De komeet is vanavond vanaf 22:30 uur al zichtbaar, maar de grootste kans om hem te spotten is rond 1:30 uur. Om de komeet te zien, moet naar het noorden tot noordwesten gekeken worden. Tijdens de late avond en in het begin van de nacht is het op veel plaatsen licht bewolkt met wat hoge wolkensluiers die het zicht waarschijnlijk niet al te veel belemmeren. In het oosten kunnen aanvankelijk nog wat lage wolken voorkomen. Gedurende de nacht neemt in het noorden en mogelijk ook het westen de bewolking toe, dus daar geldt het advies om al vroeg in de avond en nacht te gaan kijken. Elders in het land is het later in de nacht grotendeels helder en is het ideaal weer om te kijken naar NEOWISE. Rond het hoogtepunt, tussen 1:00 en 2:00 uur, is het buiten 15 à 16 graden. Tijdens het kijken naar de komeet is het aantrekken van een jasje of een trui zeker aan te raden. Gedurende de nacht koelt het verder af en de minima komen uit op 12-14 graden. Vroeg in de ochtend, rond een uurtje of 5, verdwijnt NEOWISE uit het zicht.

Lees het hele bericht op weeronline.nl.