Regio - "Waarom overkomt mij dit? Hoe houd ik het vol? Op welke manier neem ik afscheid nu de dood dichterbij komt? Of, heel actueel: hoe ga ik om met mijn zorgen rond het coronavirus?" Moeilijke vragen, waarvoor iedereen kan komen te staan. En waarop vaak niet zomaar een eenduidig antwoord mogelijk is. Ermee blijven rondlopen is niet nodig, want een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden kan zinvolle begeleiding bieden Een gesprekje; thuis en voor niets. Lees hieronder meer.

Een van de geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden is Emmy Lingen. Ze werkt vanuit Sommelsdijk, vooral voor Goeree-Overflakkee. Voorne-Putten, Rozenburg en de Hoeksche Waard behoren ook tot het gebied van het Centrum.
Emmy: “Ja, wat zijn levensvragen? Ik zou zeggen: vragen die spelen als het leven niet vanzelfsprekend is. Als je wordt stilgezet, bijvoorbeeld door corona. Dan komen er vragen op als: wat nu, wat overkomt me… en: wat helpt me, waar houd ik me aan vast? Maar ook: waar kom ik m’n bed voor uit, wat bezielt me, wat zijn mijn diepere drijfveren? Als alles goed gaat, hoef je je niet gedwongen te voelen om hierover na te denken, maar wel als je leven op z’n kop staat.”

Grip krijgen
Een geestelijk verzorger kan helpen om met levensvragen om te gaan. “Erover praten helpt om grip te krijgen. Als je vertelt over bijvoorbeeld ziekte, verdriet, zorgen of verlies, kom je een stapje verder”, zegt Emmy. “De geestelijk verzorger heeft geen pasklare oplossing, maar biedt een luisterend oor, hoort je levensverhaal en helpt als er vragen zijn als: wie ben ik, waar sta ik, hoe ga ik verder, wat is je hoop, waar haal je je kracht vandaan? Denk ook aan ethische vragen, zoals: kiezen we voor doorbehandelen of niet? Ook dan kan een geestelijk verzorger naast je staan. Onze betekenis ligt in de nabijheid, er zijn.”
Geestelijk verzorger Emmy Lingen en haar collega’s van het Centrum voor Levensvragen Zuid-Hollandse Eilanden bieden hun begeleiding in de thuissituatie. In coronatijd zijn ook telefonische gesprekken mogelijk, of bijvoorbeeld via Skype. De begeleiding is bedoeld voor mensen vanaf 50 jaar en mensen van alle leeftijden in de palliatieve levensfase. Omdat de overheid subsidieert hebben zij in principe recht op drie gratis gesprekken.

Aanmelden
Aanmelden kan via telefoonnummer 0800 2400400 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00) of via e-mail. Verwijzing via bijvoorbeeld de huisarts of de thuiszorg is ook mogelijk.

Meer informatie/links: