Regio - Bereklauw, Blauwalg en de Eikenprocessierups. We hebben er, in de aanloop naar de zomer toe, weer mee te maken. Wees gewaarschuwd: ieder jaar opnieuw in de lente en zomer komen mensen met vreemde wonden op armen, maar ook op gezicht en benen, bij de arts.... Lees hieronder meer.

Wees gewaarschuwd: ieder jaar opnieuw in de lente en zomer komen mensen met vreemde wonden op armen, maar ook op gezicht en benen, bij de arts. Groot is dan meestal hun verbazing als de link gemaakt wordt met hun werk in de tuin waar ze in aanraking gekomen zijn met Berenklauw. Maar ook Blauwalg wordt vrijwel iedere zomer in de wateren rondom Goeree-Overflakkee geconstateerd. Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier. Let ook op de steeds terugkerende Eikenprocessierups. Dit is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april, begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Contact met de brandharen en nesten van deze processierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Lees hieronder verder waar je op moet letten en wat je moet doen bij aanraking van één van deze "zomerse gasten" op ons eiland.

Bereklauw
De verwondingen kunnen er uitzien als echte brandwonden. Later ontstaat vaak een donkere verkleuring van de huid die maanden kan aanhouden. Als het sap in je ogen terechtkomt, kun je er zelfs blind van worden. Bereklauw staat bij sommigen gewoon in de tuin, maar is een plant die voor mensen niet bepaald geschikt is. Wie ermee in aanraking komt terwijl de zon schijnt, kan heel ernstige brandwonden oplopen. Schapen daarentegen zijn er dol op.
Oorspronkelijk werd de reuze berenklauw vanuit de voormalige USSR ingevoerd wegens zijn decoratieve uiterlijk. Vandaag de dag is de plant verwilderd en de zaden verspreiden zich via de wind zodat de reuze berenklauw in grote hoeveelheden wordt teruggevonden langsheen de autosnelwegen en de spoorlijnen en in verwaarloosde tuinen en bossen. Het is een grote, soms tot 3-4 meter, hoge plant met enorme bladeren die behaard zijn en grote witte bloemen in rozetvorm. Het sap van de berenklauw bevat furocoumarinen, die uw huid overgevoelig maken voor zonlicht (= fotosensibilisatie). Die stof op uw huid kan in combinatie met zonlicht ernstige brandwonden veroorzaken. Bij regenweer of zonder zon irriteert de plant veel minder.
Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan brandende rode vlekken die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en pijnlijke blaarvorming. Omwille van het vreemde patroon op de huid en door het wrijven van de plant of spotletsels en de afwezigheid van andere oorzaken kan de diagnose vermoed worden. De letsels kunnen er uitzien als echte brandwonden en genezen zeer traag met een vaalgrijze restpigmentatie. Het kan meerdere jaren duren vooraleer die pigmentatie verdwijnt. Als het sap in de ogen terechtkomt, kan dus blindheid ontstaan.

Behandeling Bereklauw
De voornaamste behandeling is onmiddellijk afwassen met water en zeep en zonlicht vermijden. In het begin kan men zolang er geen blaarvorming is een steroïden crème aanbrengen. Eenmaal blaarvorming moeten de letsels behandeld worden als brandwonden met afdekkende verbanden + brandwondenzalf. Raadpleeg in alle gevallen de huisarts.

Vervolg Bereklauw
Vorig jaar startte Natuurmonumenten met een kudde van 18 schapen in het Scheelhoekbos in Stellendam om de berenklauw te bestrijden. Zij zochten daarvoor de samenwerking op met Johan Kreeft van de Vrolijke Grazers. “Samen met de boswachters van dit gebied zette ik een begrazingsplan uit om met mijn kudde Kempische Heideschapen de berenklauw aan te pakken. Dit pakte goed uit. Binnen een paar maanden was de plant verminderd. En voor de schapen is de berenblauw ook nog eens een lekkernij. De plant bevat veel eiwitten.” Bekijk hieronder de video van de schapen "in actie".

Wat is Blauwalg?
Blauwalgen zijn bacteriën. Bij rustig en warm weer kunnen deze soorten in stilstaand water zeer snel groeien, hierdoor ontstaan drijflagen. Deze drijflagen kunnen giftig zijn voor mens en dier (dus laat ook uw hond bijvoorbeeld niet zwemmen in water waar Blauwalgen drijven). Blauwalg kunt u herkennen aan een blauwe of groene gloed over het water.

Melding doen van Blauwalg
De watergangen binnen de gemeente Goeree-Overflakkee zijn in het beheer bij verschillende partijen. Ziet u Blauwalg op andere plaatsen? Meld het dan bij de gemeente via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail info@goeree-overflakkee.nl met een locatieomschrijving en bij voorkeur met foto’s. De gemeente zorgt vervolgens dat uw melding bij de juiste partij wordt neergelegd of treft waar nodig zelf maatregelen.

Officiële zwemwaterlocaties
Het is aan te raden om alleen te zwemmen op aangewezen zwemwaterlocaties. Deze zwemwaterlocaties zijn te vinden op www.zwemwater.nl, een gezamenlijke site van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat of u kunt een e-mail sturen naar zwemwater@odmh.nl. Op de website staat ook de actuele zwemwaterkwaliteit vermeld.

Eikenprocessierups
De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen. In april/mei komen de rupsen uit de eitjes. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen ze grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellinghuidjes en uitwerpselen. In juli verpoppen de rupsen zich tot vlinders. Contact met de brandharen en nesten van deze processierups kunnen zorgen voor gezondheidsklachten, zoals jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen.

Vermijd contact Eikenprocessierups
Over het algemeen verdwijnen klachten binnen enkele dagen tot weken. Bij aanhoudend ernstige klachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Vermijd elk contact met de brandharen en lege nesten van de rups. Deze kunnen nog tot en met september voor overlast zorgen. Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Waarschuw kinderen voor het gevaar van de rups. Ook zonder direct contact met de rups kunnen klachten ontstaan, zowel bij mensen als bij uw huisdieren.

Meer informatie
In de folder eikenprocessierups of op ggdrotterdamrijnmond.nl vindt u meer informatie over de eikenprocessierups. Voor vragen over gezondheidseffecten van de eikenprocessierups kunt u tussen 8.30 en 16.30 uur contact opnemen met de GGD Rotterdam-Rijnmond (010 433 98 94). Voor informatie over bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de gemeente Goeree-Overflakkee via telefoonnummer 14 0187.